INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

kína

usa

hongkong

Rohamrendőr egy zavargásba torkolló újabb kormányellenes tiltakozáson a Hongkongi Műszaki Egyetemnél 2019. november 18-án, amikor a rendőrség bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja a rendbontók ellen. Az elmúlt egy nap minden eddiginél súlyosabb összecsapásaiban 38 sebesültet láttak el kórházban, közülük öt ember állapota súlyos.

Keményen visszavághat Kína az Egyesült Államoknak

Kína büntető-lépéseket vezetett be az Egyesült Államokkal szemben, amiért Trump elnök aláírta a hongkongi demokrácia védelméről szóló törvényt. Peking szerint ez durva beavatkozás belügyeibe, így büntetni fog néhány civilszervezetet és amerikai hadihajók nem köthetnek ki Hongkongban.

Kína keményen visszavág – így jellemezték Pekingben, hogy amerikai székhelyű nem kormányzati szervezeteket büntetnek azért, mert Trump elnök végül aláírta a Kongresszuson szinte ellenszavazat nélkül hongkongi Emberi Jogi és Demokrácia Törvényt.

Hua Csunjing kínai külügyi szóvivő nem mondott részleteket a büntetés lényegéről és arról sem, hogy az hogyan befolyásolja majd az amerikai NGO-k tevékenységét a Kínához tartozó, de részleges autonómiát élvező Hongkongban.

A kormányzó Kínai Kommunista Párt angol nyelvű szócsövének tartott Global Times című lap a Nemzeti Demokrácia Alapítványt (NED), a Nemzeti Demokrata Intézetet a Nemzetközi Kapcsolatokért (NDI) és a Nemzetközi Republikánus Intézetet (IRI) valamint a Human Rights Watch jogvédő szervezetet említette.

A lap a külügyi szóvivőt idézte, aki "a hónapok óta tartó káosz idején végzett borzasztó tevékenységnek" nevezte hongkongi ténykedésüket.

„Sok a bizonyíték, hogy ezek a szervezetek támogatták a Kína-ellenes erőket, káoszt okoztak és arra bátorítottak csoportokat, hogy erőszakos bűncselekményeket hajtsanak végre. Emellett bátorították a hongkongi szeparatizmust” – mondta.

A szóvivő szerint a szankciók alá vett amerikai szervezeteket a republikánus és a demokrata párt is pénzeli, ezért az intézkedésekkel üzennek a Hongkongról szóló törvényt benyújtó és elfogadó két nagy párt ellen.

A Nemzeti Demokrácia Alapítvánnyal kapcsolatban pedig azt állította, hogy az „hírhedt szervezet, amely jelentős szerepet játszik a színes forradalmak pénzelésében és világszerte politikai aktivistákat képez ki, hogy bajt okozzanak nem-nyugati országokban.”

Mégis, mi lehet a büntetésük? Kína megtilthatja, hogy a civilszervezetek tagjai kínai – azon belül hongkongi - területre léphessenek. Emellett megvizsgálják, hogy amerikai diplomaták képzéssel vagy máshogy segítették-e a civilszervezeteket.

Közben megtiltják majd az amerikai hadihajók és katonai gépek hongkongi látogatásait.

Korábban erre megvolt a lehetőségük, mivel a hongkongi kikötő a nyugat-csendes-óceáni régió stratégiai csomópontja és ideális helyszín a készletek feltöltéséhez.

Most másik regionális kikötő után kell nézniük, ami nyilvánvalóan megemeli költségeiket – vélik kínai szakértők. Song Csongping katonai szakértő szerint az amerikai hajólátogatások a kínai-amerikai kapcsolatok fokmérői voltak. Ezek felfüggesztése azt jelenti, hogy jelentősen sérült a kétoldalú viszony. Szerinte ennek oka a kínai szuverenitásba való beavatkozás és a hongkongi „szeparatisták nyílt támogatása” voltak. Egy amerikai hadihajó látogatása nagyon rossz jelet küldene a lázongóknak - tette hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA/Fazry Ismail
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018