INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

dánia

grönland

donald trump

A grönlandi ügy kiverte a biztosítékot

A grönlandi ügy kiverte a biztosítékot

Elhalasztotta dániai hivatalos látogatását Donald Trump amerikai elnök. Az ok: a dán miniszterelnök nemet mondott felvetésére, hogy adja el Amerikának Grönlandot. Trumpot most már egykori lojális támogatói is bírálják és egyikük felvetette: mentális állapota miatt alkalmatlan lehet hivatalára.

„Nem beszélnek Grönland eladásáról? Akkor nem jövök” – ezt üzente az Egyesült Államok egyik leghűségesebb NATO-szövetségesének, Dániának Donald Trump.

Az amerikai elnök szokás szerint a Twitteren jelentette be a diplomáciában szokatlan, sőt, sokkoló döntését. Mint írta, „Dánia nagyon különleges ország, különleges néppel, de Mette Frederiksen miniszterelnök asszony megjegyzései miatt” elhalasztja két hét múlva esedékes koppenhágai útját.

A Christiansborg palotában – a népszerű tévésorozat nyomán világszerte Borgenként ismert épületben – székelő dán kormány feje korábban abszurdnak nevezte, hogy eladja az Egyesült Államoknak a királysághoz tartozó, hatalmas és autonómiát élvező területet.

Trump megköszönte, hogy Frederiksen „sok költséget és erőfeszítést takarított meg az Egyesült Államoknak és Dániának is azzal, hogy ilyen nyílt volt vele”. Hozzátette, hogy dániai látogatását szeretné áttenni „valamikorra a jövőben”.

A szeptember elejére tervezett európai minikörúton Trump másik úti célja Lengyelország volt.

A világháború végén, teljesen más körülmények között egyszer már felmerült Amerikai vételi ötlet Trump-féle változata sokkolta a dánokat és a velük kutya-macska viszonyban lévő grönlandiakat is.

„Ez most egy vicc? Ez mélységesen sértő Dánia és Grönland népének is” – írta Helle Thorning-Schmidt volt miniszterelnök.

Dánia idáig hűségesen és lelkesen azt tette, amit Trump akart, például egyetlen országként akadályozta, hogy megépüljön az Északi Áramlat 2 gázvezeték,

amely Oroszországból közvetlenül Németországba pumpálna földgázt. Trump élesen bírálta a projektet és a rivális amerikai cseppfolyósított gáz importja mellett érvelt.

Rufus Gifford, volt amerikai nagykövet bocsánatot kért országa nevében és „gyereknek” nevezte az elnököt.

A liberális szimpátiákkal nem vádolható David Frum, George Bush volt elnök egykori beszédírója és a hírhedt „Gonosz Tengelye” kifejezés megálmodója is nekiment az elnöknek. „Öngyűlölő szíve mélyén Trump tudja, hogy Obama nagyobb nála és ez a tudat kínozza és egy perc nyugalmat nem ad neki”. Felmerült az is, hogy a Trump-látogatás része lett volna Aalborg városa is, ahol elődje annak idején különösen lelkes fogadtatásban részesült. Ráadásul Barack Obama szeptemberben – magánszemélyként ismét ellátogat oda és beszédet mond. Trump nem viselné el, ha ott megszégyenítenék – írta, ugyancsak a Twitteren.

De ez még nem minden: különösen hevesen bírálta Trumpot a hozzá korábban harciasan lojális, 11 napig fehérházi Kommunikációs Igazgatói szerepet betöltő Anthony Scaramucci.

A BBC-nek szerdán nyilatkozva felvetette, hogy:

az amerikai alkotmány 25. kiegészítése alapján meg kellene vizsgálni, hogy Trump képes-e ellátni hivatalát,

azaz: megvannak-e ehhez a mentális képességei. Scaramucci demagógnak nevezte volt főnökét és azt mondta, a rasszisták iránti puhasága és a migráns családok szétszakítása végleg elfordította tőle, ezért már nem tudja támogatni újraválasztását.

A dán affér ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy Grönland iránt egyre inkább érdeklődnek a nagyhatalmak, így Kína is.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Donald Trump nem megy Dániába Grönland miatt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018