INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

szlovákia

krasznahorkai vár

felújítás

Krasznahorka, 2012. március 10.Lángokban áll a krasznahorkai vár 2012. március 10-én, miután tűz ütött ki a műemlékben. A feltehetőleg tarlóégetés előidézte tűzben teljesen leégett a vár tetőszerkezete. Krasznahorka vára Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, benne múzeum működik. (MTI/EPA)

35 millió euróból újul meg teljesen Krasznahorka vára

Csaknem 35 millió eurót fognak Krasznahorka várának teljes felújítására fordítani – derült ki abból a javaslatból, melyet tárcaközi egyeztetésre bocsátott Szlovákia kulturális minisztériuma. A 2012-ben tűzvész martalékává vált gömöri vár egésze várhatóan 2023-tól lesz ismét látogatható.

Ľubica Laššáková szlovák kulturális miniszter elmondta: a felújítás több szakaszból fog állni, a ráfordított teljes összeg 34,9 millió euró lesz. A tervezett költségeket több évre osztották el a helyreállítás egyes szakaszainak megfelelően. 2021 végéig a várkomplexum és környéke infrastruktúrájának, az információs irodának és a szolgáltatásokat nyújtó területnek kellene elkészülnie.

Tervezik a várhoz vezető történelmi út felújítását is, amelyet a vár keletkezésétől a 20. század közepéig használtak.

Ennek tűzvédelmi szempontból is nagy jelentősége lesz. 2022 végére tervezik az alsó- és a középső vár rendbehozatalát, és 2023-ra el kellene készülnie a felső várnak is.

Ľubica Laššáková szerint ekkor nyitnák meg a várat a nyilvánosság előtt. A kulturális tárca az előterjesztett anyagban arról is ír, hogy a vár felújításának nemcsak a 2012-es tűzvész előtti állapot visszaállítása a célja, hanem az utóbbi évtizedekben végzett érzéketlen beavatkozások kiküszöbölése is, ezért az átalakítás után Krasznahorka vára úgy fog kinézni, mint a 20. század elején.

A várban a felújítással egyidejűleg restaurátori tevékenység is folyik, és ez érinti az onnan elszállított muzeális jelentőségű és egyéb műtárgyakat is. Máté Tímea a betléri kastély igazgatója elmondta, hogy ezt a tevékenységet az általa irányított intézményben végzik.

„Nem csak azokról a tárgyakról van szó, melyek tönkrementek a tűzvészkor. Például olyan tárgyak is most elő fognak kerülni, melyek a raktárban voltak ’89-től: bútorok, képek, grafikák, mindenféle diplomák. Ezen dolgozunk már 2012-től, ahogy leégett a vár, folyamatosan” – árulta el az igazgató.

Krasznahorka várában hét évvel ezelőtt, 2012. március 10-én pusztított tűzvész. A tüzet a vár tövében cigarettára rágyújtó kamasz fiúk okozták. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították azt. A nemzeti kulturális műemlékben található, 14. századbeli gyűjteményt azonban sikerült megmenteni.

Nyitókép: Lángokban áll a krasznahorkai vár 2012. március 10-én, miután tűz ütött ki a műemlékben. A tűzben teljesen leégett a vár tetőszerkezete. (MTI/EPA)

Kapcsolódó hang

35 millió euróból újul meg teljesen Krasznahorka vára
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018