eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Hímes tojásokkal feldíszített fa a felvidéki Csallóközcsütörtök főterén 2017. április 10-én. A fát mintegy ezerhatszáz darab tojással díszítették fel a közelgő húsvéti ünnepre a település fennállásának 800. évfordulója alkalmából.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Megterheli a szlovákok pénztárcáját a húsvét

Tavalyihoz képest idén mélyebben kell majd a pénztárcájukba nyúlniuk a közelgő ünnep előtt. A határ mentén élőknek sem éri meg átruccanni a magyar oldalra.

Bár a húsvéttal kapcsolatos kiadások nem annyira megterhelők, mint a karácsonyiak, de a tavalyihoz képest így is sokkal többe fog kerülni az ünnep Szlovákiában, mint egy évvel ezelőtt. Azóta ugyanis emelkedtek az élelmiszerárak, némelyik cikké drasztikusan. A családi kasszát leginkább az élelmiszer-vásárlás, a családlátogatással járó útiköltségek, a lakás feldíszítése, a hagyományokat őrzőknél pedig a locsolópénz apasztja le.

A Partners Group SK pénzügyi társaság felmérése szerint egy átlagos szlovákiai család 50 és 100 eurót költ az ünnepre, azonban minden negyedik családban ez az összeg a 200 eurót is bőven meghaladja. Monika Dudášová, a társaság elemzője elmondta,

a húsvét miatt idén áprilisban akár harmadával is több pénzt költenek a szlovákok, mint egy átlagos hónapban.

A legnagyobb összeget idén is az élelmiszerekre fordítják. Aki ragaszkodik a hagyományokhoz, és ugyanazt az ünnepi menüt szeretné elkészíteni, mint tavaly, annak nagyobb összeget kell félretennie, mint 2018-ban.

Számítások szerint az idei húsvéti bevásárlás nagyjából 2,5 százalékkal kerül többe, mint a tavalyi,

az egyes élelmiszerek ára között látványos különbségek vannak. A Szlovák Gazdaszövetség feltérképezte az élelmiszerárakat, és arra jutottak, hogy míg többnek az egekbe szökött az ára, néhány olcsóbb, mint tavaly.

A szövetség elemzése szerinte a legnagyobb drágulás a zöldségeknél és a húsoknál tapasztalható, viszont több gyümölcs, a cukor és a tojás is olcsóbb.

A legnagyobb árugrást - 110 százalékosat -, a hagyma esetében mérték, és több mint 50 százalékkal drágult a burgonya. Ennek a két alapélelmiszernek ára azért nőtt meg ilyen nagy mértékben, mert a hazai termés már elfogyott, és kénytelenek külföldről, drágábban behozni az árut. Negyedével drágult ezen kívül a paradicsom, ötödével a kifli, a kenyérért pedig a tizedével kell többet fizetni. Az alma ezzel szemben a negyedével, a tojás pedig az ötödével olcsóbb most Szlovákiában, mint egy évvel ezelőtt. Csaknem tíz százalékkal csökkent a sütéshez elengedhetetlen kristálycukor ára, és a tavalyinál olcsóbb az ilyenkor is kelendő csokoládé.

A magyar határ mellett élőknek sincs sok választásuk, hiába gondolkodnak azon, hogy a magyar oldalon kevesebből is megússzák a nagy bevásárlást, hiszen az idényáras élelmiszerek ára a magyar Központi Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt egy évben 21 százalékkal nőtt. Szeszes italért és dohányáruért sem éri meg jelenleg a magyarországi boltokba átjárni a Szlovákiában élőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×