INFORÁDIÓ 
2019. február 18. hétfő
Bernadett

foci-vb 2018

anglia

horvátország

Moszkva, 2018. július 11. Az angol játékosok tapsolnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében játszott Horvátország - Anglia mérkőzést követő hosszabbítás után a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 11-én. Horvátország hosszabbítás után 2-1-re győzött. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Anglia gyászolja a vereséget, de ünnepli fiatal csapatát

Fájdalommal, de a csapatot éltetve és biztatva kommentálták az angol drukkerek, a sajtó és a hírességek a válogatott elődöntős vereségét az oroszországi futball-világbajnokságon.

„Véget ért az álom, a futball mégsem jön haza” – ez volt a leggyakrabban elhangzott megjegyzés – a népszerű focidalra utalva – Anglia hősies, de vesztes csatája után, melyet ahátrányból feltámadt horvátok nyertek Moszkvában.

Pedig minden olyan vidáman indult. A londoni Hyde Parkban hatalmas tömeg nézte kivetítőn – sok más helyhez hasonlóan – a meccset. És amikor öt percen belül belőtték az első angol gólt, az ünneplő tömeg elkezdte a levegőbe dobálni a műanyag söröspoharakat, az utcák pedig zengtek a házakból és pubokból kihallatszó örömujjongástól.

Luka Modricék azonban összeszedték magukat, összetörték az angolok szívét és szétzúzták az angolok álmát – valószínűleg annak az ismeretlennek is, aki a meccs előtt a boltban hozzám fordulva nekem szegezte a kérdést: mégis, kik azok a horvátok?

Miközben a Moszkvába sereglett háromoroszlánmezes angolok a sebeiket nyalogatták, Zágrábban görögtüzek fényében és szökőkutakba ugrálással folyt az éjszakai horvát fieszta, a brit lapok pedig hajnalban már arról írtak, hogy emelt fővel fogadhatja a csapat az eredményt.

A Times és a Telegraph is az „Oroszlánok büszkesége” címmel jelent meg, ami valójában egy szójáték, mert oroszlánfalkát is jelent és a fiatalokból verbuvált csapatot azzal biztatják, hogy ez még csak a kezdet.

Szójátékkal próbálkozott a népszerű Metro is a Balkánon rúgták őket címmel, amivel egyrészt a labdára, másrészt egy érzékeny férfi-testrészre utalt. Az egykori Independent „light” kiadásának számító újság összetört szívekről, de arról is ír, hogy az angol válogatott tagjai „hősként térhetnek haza egy nagyszerű vb-erőfeszítés után”.

„Igen, könnyekkel végződött, de büszkévé tettetek bennünket és összekovácsoltátok a nemzetet”

– írta a Daily Mail, Harry Kane csatár és az őt vigasztaló Gareth Southgate szövetségi kapitány csalódott arcával illusztrálva azt, amit most Anglia érez.

Sportkommentátorok kiemelték: Southgate csapata igazi trónkövetelő, magabiztosan és összeszedetten játszott és nagy reményeket fűznek hozzá.

Ebben a helyzetben nemigen hallani arról, hogy az angolok szombaton a harmadik helyért játszhatnak – a bronzra nem sokan kíváncsiak.

Gary Lineker, az 1990-es angol vb-team hőse, manapság pedig a népszerű BBC-fociműsor, a Match of the Day házigazdája azt írta a Twitteren, hogy a könnyeivel küszködik, de hatalmasat lépett a csapat előre és gratulál Horvátországnak.

Vilmos herceg a Kensington palotából üzente: átérzi az angolok fájdalmát, de történelmet írtak.

Ellie Goulding popénekes szerint fájdalmas, de gyönyörűen lejátszott meccs volt. Megszólalt Will.i.am amerikai rapsztár is, aki az évek során brit tévés személyiséggé formálta át magát. „Zaklatott vagyok. Most dühösen elrágom a vegán vacsorámat, beletörik majd a fogam a brokkoliba, mert Anglia vesztett... pedig győzhettünk volna!”

Sok angol számára csütörtökön így elmarad a stikában kivett és a főnök elnéző mosolyával nyugtázott szabadnap, és az élet visszatér a normális kerékvágásba.

A nagy kérdés pedig az, hogy a vb-vereség átka megpecsételi-e a kormányválsággal küzdő Theresa May miniszterelnök sorsát – ahogy az 1990-ben történt egy másik konzervatív miniszterelnökkel, Margaret Thatcherrel, néhány hónappal azután, hogy Linekerék elvéreztek a torinói elődöntőben.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018