eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Happyre táncolt a Ruttét ünneplő tömeg

Meglepetés a holland választásokon: Mark Rutte kormányzó miniszterelnök magabiztosan nyert a korábban fenyegetőnek tartott jobboldali populista Geert Wilders-szel szemben. Mint mondta: vesztett a populizmus „rossz fajtája”. A választások igazi vesztese ugyanakkor a baloldal.

Európa arra figyelt, hogy a Brexit-szavazás után és a francia választások előtt vajon Hollandiában is a populisták nyernek-e. A szavazatok döntő többségének összeszámlálása után hajnalban már világossá vált, hogy nem.

Hiába folytatott magabiztos kampányt az EU- és bevándorlás-ellenes Geert Wilders, Szabadságpártjának eredménye jóval a kormánypárt mögött maradt.

A hollandok számára kulcsfontosságú volt a voks – jelzi ezt, hogy a szavazásra jogosultak csaknem 80 százaléka járult az urnákhoz.

Mark Rutte miniszterelnök, a következő kormányfői poszt várományosa így kommentálta győzelmét: a Brexit és az amerikai elnökválasztás után Hollandia megállította „a populizmus rossz fajtáját”.

Rutte VDD párja a 150 parlamenti helyből 31-re volt esélyes. A pártközpontban a győzelmet ünneplő tömeg Pharell Williams optimizmustól kicsattanó slágerére, a Happyre táncolt.

Közben az iszlám- és EU-ellenes Geert Wilders, a Szabadságpárt vezetője nem túl boldog. Ugyan 19-re növelte mandátumai számát és második lett, a választási eredmény mégis csalódás a számára, mivel egészen a kampány végéig vezetett a közvéleménykutatásokban.

Wilders harmadával több mandátumot szerzett, mint az előző parlamentben, de elmaradt a 2010-es rekordtól, amikor 24 hellyel rendelkezett.

Ő azt mondta, hogy nem lehet leírni és hogy eljön még a hazafias tavasz.

Wilders tényezővé vált és ezt bizonyítja, hogy Rutte retorikája is jobbra tolódott. Nemrég például azt mondta az országban élő külföldi származású polgároknak: ha nem tetszenek a holland értékek, akkor el lehet menni. A Szabadságpárt iszlám-ellenes kirohanásait viszont nem tette magáévá.

Rutte liberális pártjának győzelmét megkönnyebbüléssel fogadták az európai vezetők és most azt találgatják: kihat-e a közelgő francia elnökválasztásokra, hogy a holland kormánynak sikerült megállítani a radikális populisták előretörését.

A holland választások fontos momentuma ugyanakkor az is, hogy komoly vereséget szenvedett a baloldal

– az eddig jelentős politikai tényezőnek számító és koalíciós partner Munkáspárt - Jeroen Dijsselbleom pénzügyminiszter, az Euroövezet pénzügyi tárcavezetőit tömörítő Eurocsoport vezetőjének pártja - mandátumai kétharmadát vesztette el.

Rutte most két másik, második helyen végzett párttal, a kereszténydemokratákkal és a liberális D66-tal tárgyalhat egy újabb koalíciós kormány megalakításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×