eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Vitáznak a hitelezők, Görögországot ismét csőd fenyegeti

Egymás között vitáznak a hitelezők, vajon elkerülhető-e így, hogy Görögország váratlanul csődbe jusson? A német pénzügyminiszter szerint Athén csak akkor tudja csökkenteni adósságát, ha kilép az eurozónából.

Az utóbbi években többször is hallhattunk arról, hogy Görögország a szakadék szélére jutott, de az államcsődtől az utolsó pillanatban mindig megmentették a kemény feltételeket szabó hitelezők.

A pénzügyi mentőövért cserébe a parlamenten áterőszakolt reformok árát az egyszerű polgárok fizették meg, például újabb adókkal, a szociális juttatások megnyirbálásával vagy a kollektív alku hiányában az állam által meghatározott minimálbérrel.

Most újra sötét fellegek gyülekeznek Görögország egén: Athénnek 330 milliárd euró az adóssága – amit a Nemzetközi Valutaalap szerint nem tud visszafizetni.

Az IMF értékelése szerint 2060-ra a bruttó nemzeti össztermék 275 százalékával ér majd fel a görög államadósság, ami „robbanásveszélyes” lesz.

A nemzetközi szervezet ezért adósságkönnyítést javasol Görögországnak. A két évvel ezelőtt elhatározott hitelezési programban a Valutaalap már nem vett részt és most Wolfgang Schauble, a befolyásos német pénzügyminiszter arra utalt: ha az IMF nem vesz részt az újabb mentőakcióban, akkor temetni lehet a jelenlegi mentőcsomagot.

Az úgynevezett hitelezői trojka másik pillére, az EU pénzügyi vezetői nemcsak az IMF-fel állnak vitában a javasolt adósságkönnyítés miatt, de maguk is megosztottak a kérdésben.

A Németország által vezetett csoport szerint, Görögországnak még éveken át, továbbra is fenn kell tartania 3,5 százalékos költségvetési többletét , míg az IMF szerint ez nem tartható cél.

Európai illetékesek csütörtök éjszaka arról vitáztak, hogy kisegítsék-e 7 milliárd euróval Athént, hogy az elkerülhesse az államcsődöt.

Ugyan Görögországnak csak nyáron kell törlesztenie az említett összeget, EU illetékesek attól tartanak, hogy a közelgő holland, francia majd német választásokat megelőző kampányok során olyan hangulat alakul ki, amely akadályozhatja, hogy további áthidaló hiteleket nyújtsanak a görögöknek.

A holland és német vezetők képtelenek lennének választóik előtt azzal érvelni, hogy újabb pénzeket kell pumpálni egy olyan országba, amelynek vezetői évekkel ezelőtt meghamisították a költségvetési adatokat, amit aztán adósságválság követett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×