eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Új javaslatai vannak Szlovákiának a menekültválságra

Szlovákia a napokban európai partnerei elé terjeszti a migránskérdés megoldására vonatkozó új javaslatát. Ivan Korčok, a szlovák külügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a javaslatok szolidáris elemeket is tartalmaznak, de a kötelező betelepítési kvótákat elutasította.

Az államtitkár elmondta, a javaslat rugalmas, és nem a kényszerrel elért szolidaritás adja az alapját, mivel Szlovákia több tagállammal együtt kierőszakolt megoldásnak tartja a migránsok befogadására vonatkozó kötelező kvótákat.

„Szlovákia konkrét javaslatot tesz le az asztalra további elemekkel, amelyek egyértelműen a szolidaritás felé hajlanak, ugyanis nélküle nem lehet megoldani a migránsválságot. Egyúttal azt állítjuk, a migránsválság nem oldható meg mindaddig, amíg a megoldást a kötelező kvótákhoz kötik” – hangsúlyozta Korčok.

Az államtitkár hozzátette, hogy Szlovákia szeretné kiegészíteni az Európai Bizottságnak azokat az idei júniusi javaslatait, amelyek a dublini egyezmény teljes körű megreformálására irányulnak. Korčok szerint a bizottság állandó kvóták bevezetését javasolja, amelyek a migránsok számát illetően nincsenek korlátozva. Szlovákia olyan kiegészítést javasol, amely az összes tagállam számára elfogadható lenne.

Ivan Korčok – aki egyelőre nem akart mélyebb részletekbe bocsátkozni a javaslatot illetően – leszögezte, hogy Szlovákia az Európai Unió soros elnökeként segíteni akar az uniós tagállamokat megosztó migránskérdésben. „Le kell küzdeni azt a megosztottságot, amely az Európai Unióra jellemző. Ezért olyan szolidáris megoldást keresünk, amelyből mindannyian ki tudjuk venni a részünket” – fogalmazott a szlovák államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×