eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Szorul a hurok a Deutsche Banknál

A legnagyobb német magánbank, a Deutsche Bank elnöke nyugalomra intette munkatársait a pénzintézettel kapcsolatos aggasztó hírek hallatán. Erre komoly oka is van, mert a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama a délelőtt már 10 euró alá zuhant, ami csütörtök óta 5 százalékos esés.

A folyamatos árfolyamcsökkenés főleg abból fakad, hogy erősen megingott a befektetők bizalma és a spekulánsok óriási összegeket vontak ki a Deutsche Bankból. Azonban az Európai Központi Bank egyik elnökségi tagja úgy vélte, hogy nincs ok pánikra, ugyanis a közelmúlt pénzügyi válsága óta a bankokat olyan alapokra helyezték, amelyek elejét veszik esetleges csődjüknek.

Sabine Lautenschläger Frankfurtban hangsúlyozta, hogy a pénzügyi válság egyik tanulságaként a bankok alaptőkéjét jelentősen megemelték és működésüket is szigorúbb ellenőrzés alá vonták. Feszültség idején azonban sokan megfeledkeznek erről a nemrég hozott biztonsági intézkedésről.

Mint az Európai Központi Bank elnökségének a pénzintézetek felügyeletével megbízott tagja, Lautenschläger elmondta azt is, hogy a Központi Bank kapcsolatban áll az Egyesült Államok illetékes hatóságaival a Deutsche Bank amerikai hitelfolyósításai miatt kirobbant viszály miatt.

Az ügy 2008-ra nyúlik vissza, ugyanis az akkori pénzügyi válságot megelőzően az amerikai hitelpiacon a német bank is jelentős szerepet játszott; amit az illetékes hatóságok nemrég törvénytelennek nyilvánítottak és ezért a Deutsche Bankot 14 milliárd euró büntetésre ítélték. Noha ennek az összegnek a felét peres ügyek esetére félretették, de a hátramaradó részlet kifizetéséhez a berlini kormány közbelépésében reménykedtek.

A hét elején elterjedt a hír, hogy a Deutsche Bank elnöke a kancellárhoz fordult segítségért, amit Angela Merkel kerek perec megtagadott. Később azonban a kormány szóvivője ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta és csupán annyit közölt, hogy a bank elnöke tényleg járt Merkelnél, amit rutinszerű megbeszélésnek nevezett, majd hozzáfűzte, hogy az ott hozott döntés közzététele nem az ő feladata.

Ez a kijelentés alighanem tovább növelte a Deutsche Bank iránti bizalmatlanságot, amiben elemzők megállapításai is komoly szerepet játszanak, ugyanis mind gyakrabban emlegetik a 2008-ban csődbe ment amerikai Lehman pénzintézetet, amely hosszan tartó nemzetközi pénzügyi válság előjátéka volt.

A rossz hangulathoz hozzájárulnak a másik, nagy német bankkal, a Commerzbankkal kapcsolatos aggasztó jelentések, amelyek szerint a Commerzbank közel 10 ezer alkalmazottjának elbocsátása révén reméli lehangoló mérlegének javítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×