eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megújulnak a feketedobozok

Az év végére kifejlesztik a légiközlekedésben az új feketedobozokat - ezt ígérik a gyártók. Az eltűnt malajziai és egyiptomi gépek katasztrófája még sürgetőbbé teszi, hogy nyomon tudják követni a bajba jutott repülőgépeket és baleset esetén gyorsan fel tudják tárni az okokat.

A légiközlekedési ágazat az év végére megállapodik azokról a szabványokról, amelyek lehetővé teszik a katasztrófák okainak gyorsabb feltárását és ez esetleges további balesetek megelőzését – erről beszélt az ágazat egyik fő szervezete, az Iata vezetője, Gilberto Lopez Meyer.

Két hete zuhant le az egyiptomi légitársaság gépe a fedélzetén 66 emberrel, de csak most érkeztek az első hírek arról, hogy valószínűleg az utasok és a személyzet utolsó perceit rögzítő „fekete dobozok” nyomára bukkantak.

A repülési adatokat rögzítő berendezéseket így is akár csak hetek múlva emelhetik ki a Földközi-tengerből. Hogy ez milyen gyorsan megy majd, attól függ, hogy milyen mélyen találhatók.

A 2014-ben az Indiai-óceán felett rejtélyes módon eltűnt maláj MH370-es járat fekete dobozait eddig nem találták meg.

Márciusban a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet közölte, hogy 2021-től új nyomkövetési technológiával kell felszerelni az új repülőgépeket.

Hogy pontosan mit is fog tudni ez a technológia, azt nem részletezték.

A légiszállítási ágazaton belül még nincs egységes vélemény arról, hogy hogyan is rögzítsék és kövessék a repülési adatokat. Az egyik megoldás az adatok élőben történő továbbítása lehet – ebben az esetben nem lenne szükség rögzítő egységekre.

Mivel azonban naponta 100 ezer járat száll fel, nem lehet biztonsággal azt állítani, hogy jelenlegi fejlettségi szintjén a technológia meg tudna birkózni a hatalmas adattömeggel – jegyzi meg a Financial Times.

Szakértők megjegyzik: továbbra is roppant nehéz és roppant költséges folyamatosan nyomon követni repülőgépeket. Az óceánok felett például az évtizedes rádiótechnológia a legmegbízhatóbb.

Tim Clark, az Emirates légitársaság elnöke ugyanakkor „szégyennek” nevezte, hogy az ágazat az MH370-es járat eltűnése óta képtelen volt új és jobb nyomkövető technológiát kidolgozni.

Clark tagadta, hogy ez túl nehéz lenne – és valószínűleg saját légivállalatát reklámozva azt mondta, hogy ők minden „10-15 percben” meg tudják határozni gépeik helyzetét.

Közben a gyártók részéről, az Airbus tervezőcsapatának főnöke, Charles Champion azt mondta: szerinte olyan rádióadókat kellene szerelni a gépekre, amelyek vészhelyzetben leválnának a gépről, de tenger felszínén maradnának. A rivális amerikai gyártó, a Boeing szerint viszont fennáll a veszélye, hogy az ilyen bójákat a gépek véletlenül elveszítenék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×