eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Amerika az új Svájc?

Erős fenntartással kezeli a francia politikusok és a média egy része a Panama-papírok néven elhíresült offshore-botránnyal kapcsolatban megjelent információkat, és egyre többen vannak azon a véleményen, hogy valójában manipulációról van szó, amelynek szálai az Egyesült Államokba vezetnek.

Miközben Francois Hollande államfő köszönetét fejezte ki azoknak a személyeknek, akik nyilvánosságra hozták a Panamában bejegyzett és az ottani Mossack Fonseca nevű ügyvédi iroda által kezelt offshore cégek tulajdonosainak listáját, illetve vizsgálatokat és példás büntetést helyezett kilátásba az ügyben, a történet kapcsán komoly vita bontakozott ki Franciaországban.

Több újságíró és elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a számos ismert politikus, vállalkozó vagy sportoló nevét tartalmazó névsor önmagában semmit sem jelent, hiszen offshore cégek alapítása nem bűncselekmény, és ezt a véleményt hangoztatta egy interjúban a Mossack Fonseca ügyvédi irodával együttműködő Société Générale nevű francia bank elnöke is.

Egyes oroszbarát politikusok, például a jobboldali Republikánusokhoz tartozó Thierry Mariani, vagy Jean-Luc Melenchon, a Baloldali Párt vezetője azt furcsállták, hogy a kiszivárogtatott listán nem találni amerikai vezető politikust. Mások önmagában beszédes elemként értékelték, hogy bár Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen nem érintett az ügyben, több vezető európai lap az ő fényképével illusztrálta az újabb „botrányt”, azzal az indoklással, hogy néhány közeli barátja vagy ismerőse is szerepel a panamai listán.

Ezzel kapcsolatban Michel Collon, a Franciaországban is komoly figyelemmel kísért, baloldali kötődésű belga újságíró úgy vélte, az ügy hátterének megértéséhez valójában azt kell vizsgálni, hogy kik nem szerepelnek a kiszivárogtatott listán. Megállapítja, hogy a jelek szerint egyetlen amerikai bank, befektetési alap, kongresszusi képviselő vagy NATO parancsnok sem érintett.

Az újságíró szerint ezt a furcsa tényt valószínűleg nem az magyarázza, hogy az említett kör ma született bárányokból állna, hanem az, hogy az ügyet feltáró Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumát teljes egészében amerikai alapítványok vagy pénzügyi alapok, például a Ford-, a Rockefeller-, vagy a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítvány finanszírozzák.

De a nyilatkozatok szerint az ügynek van egy másik vetülete is. Egy német pénzügyi szakértő szerint például az Egyesült Államok valójában meg akarja szerezni az adóparadicsom-piacot, és a jelenlegi struktúrákban elhelyezett, mintegy 30-40 milliárd dollárra becsült pénztömeget saját területére, a jelenleg is adóparadicsomokként működő Nevada, Dél-Dakota, Delaware vagy éppen Wyoming államokba akarja átpumpálni.

A Boulevard Voltaire nevű francia internetes lap egyik elemzője ezzel kapcsolatban az amerikai Rotchild and Co. nevű cég vezérigazgatóját idézte, aki tavaly szeptemberben a Bloomberg hírügynökségen keresztül azt üzente a világ gazdagjainak: biztonságosan, adómentesen, kormányaik kutakodásától megkímélve telepíthetik vagyonukat az Egyesült Államokba, hozzátéve, hogy egyesek már „új Svájcként emlegetnek bennünket”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×