eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Háború nem, de orosz ellenlépések lesznek a törökökkel szemben

Oroszország előre megtervezett provokációnak nevezte azt a módot, ahogy a török légierő lelőtte a szíriai határnál haladó harci gépét. A törökök a légtérsértésre utaló hangfelvétel közzétételével védekeztek. Moszkva gazdasági lépésekkel büntetheti szomszédját.

Szerdán a tesztoszteroné volt a főszerep az orosz-török kapcsolatokban. A harcias nyilatkozatok annak ellenére nem ritkultak, hogy egyik országnak sem érdeke a kapcsolatok elmérgesedése azután, hogy a török légierő lelőtt, egy a légterén néhány másodpercig áthaladó orosz harci gépet a szíriai határ közelében.

Az oroszok közölték, hogy a NATO-gépekre is veszélyes, S-400-as rakétavédelmi rendszert telepítenek szíriai légibázisukra - amivel gyakorlatilag lezárhatják a szíriai légteret és bombázóikat ezek után vadászgépek kísérik majd. Egy a Földközi-tengerre vezényelt hadihajó rakétái pedig közvetlen fenyegetést jelentenek majd a török harci gépeknek. Hírek szerint az oroszok a törökökkel szövetséges szíriai lázadók állásait és egy a török kormánypárthoz közel álló segélyszervezet konvoját is bombázták Szíriában.

A törökök közben kiadták azt a hangfelvételt, amellyel azt akarják igazolni, hogy figyelmeztették az orosz Szuhojt: lelövik, ha nem hagyja el a török légteret. Erdogan török elnök azt mondta, hogy nem akarják a helyzet elmérgesedését, csak "saját biztonságunkat és testvéreink jogait védjük" - utóbbival a szíriai turkománokra utalt. Anakara korábban az ENSZ-ben is szót emelt a törökökkel rokon népcsoport területét ért légitámadások miatt.

Lavrov orosz külügyminiszter szerint viszont előre megtervezett provokáció történt. Megjegyezte, hogy Moszkva alaposan átgondolja Törökországgal fenntartott viszonyát, de azt mondta, nem fognak háborúzni. Az oroszok váratlan oldalról is támogatást kaptak: amerikai illetékesek is kételyüknek adtak hangot, hogy a Szuhojt a NATO-szövetséges Törökország területén lőhették le.

Konsztantyin Murahtyin, az orosz gép kimentett másodpilótája azt állította: semmilyen figyelmeztetést nem kaptak, sem rádión sem vizuálisan. A navigátort orosz és szíriai különleges egységek mentették ki egy 12 órán akció során a szíriai kormányellenes turkomán lázadók területéről. A művelet során a lázadók kilőttek egy orosz helikoptert és egy orosz deszantos életét vesztette.

Murahtyin, aki az oroszok latakiai támaszpontján adott interjút a médiának, azt mondta: folytatja a bevetéseket, hogy megfizessen a törökökkel etnikai rokonságban álló szíriai turkomán lázadóknak parancsnoka haláláért.

A lázadók kedden azt állították, hogy rálőttek a roncsból katapultált és ejtőernyővel leereszkedő orosz pilótákra és megölték őket. Független forrásból nem sikerült megerősíteni, hogy valóban így halhatott-e meg a SzU24-es parancsnoka, Oleg Peskov alezredes.

A Komszomolszaja Pravda című orosz bulvárlap szerint a kimentett másodpilóta több, mint 12 órán át bújkált, miután kedd reggel földet ért és csak az éj leszálltával létesített rádiókapcsolatot az orosz erőkkel. Ezt követően mentették ki a szíriai és orosz különleges egységek. A lap azt állította, hogy a pilótát kereső lázadók élénk rádió forgalmazása arra utalhatott, hogy a törökök elfogták a pilóta rádióüzenetét és továbbították a koordinátákat a lázadóknak - ez azonban a törökök elleni hangulatkeltés része is lehetett.

Moszkvában azonban enélkül is dühös tömegek jelentek meg a török követségnél és kövekkel és tojásokkal dobálták meg az épületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×