Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előrehozott választás is lehet Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A menekültválság hovatovább kormányválsághoz vezethet Németországban, mert a berlini koalíció legkisebb tagja, a Keresztényszociális Unió elnöke, Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök úgy tűnik, mindenre el van szánva, ha a hét végére tervezett tanácskozáson a kancellár nem kötelezi el magát a migránsok befogadásának drasztikus korlátozására. Minderre egy olyan időpontban kerül sor, amikor a menekültek német földre történő tovább küldése miatt rendkívüli feszültté vált Berlin és Bécs kapcsolata.

Mára virradó éjszaka a német hatóságok és a velük karöltve dolgozó önkéntesek megfeszített ütemben igyekeztek regisztrálni az Ausztria felől folyamatosan érkező menekülteket, hogy mielőbb tovább tudják őket küldeni az átmeneti szálláshelyekre. A fagypont körüli hidegben asszonyok, gyerekek, férfiak toporognak órákon át, várva, hogy átkerüljenek a határ német oldalára, az adataikat felvevő hivatalok elé.

Tegnap már ketten is elvesztették a türelmüket és az Inn folyóba ugorva, úszva akarták elérni a másik partot, de kis híján odavesztek a dermesztő vízben és csak a tűzoltók gyors közbelépése mentette meg az életüket. Miközben a bajor-osztrák határ mentén egyre inkább kaotikussá válik a helyzet, mert a bécsi kormány döntése alapján továbbra is a Szlovénia felől érkező menekülteket bérelt autóbuszokon azonnal Németország felé irányítják, arra hivatkozva, hogy valamennyi migránsnak ez az úti célja, a szópárbaj egyre élesedik Bécs és Berlin között.

Ebből a kancellár néhány napra kivonta magát, mert hivatalos látogatásra Kínába utazott, de belügyminisztere eddig példa nélkül álló éles hangnemben bírálta az osztrák hatóságok magatartását. A feszültség azonban a belpolitikában is egyre nagyobb hullámokat ver, ugyanis a bajor tartományi kormány köreiből kiszivárgott hírek szerint Horst Seehofer miniszterelnök tegnap előterjesztett ultimátuma nem követel a kancellártól kevesebbet, mint a menekültek befogadásának jelentős korlátozását.

Ellenkező esetben kilátásba helyezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, ami lényegében a jelenlegi koalíció felbomlását okozhatja, mert a kormánypárt a kabineten belül alkudozik országos horderejű döntések meghozataláról, és nem jogi úton próbál érvényt szerezni valamely követelése számára.

Müncheni sajtóértekezletén Horst Seehofer sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint azonnal visszarendeli a berlini kormányból pártjának három miniszterét, ha Angela Merkel továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett és megengedi a polgárháború elől menekülők feltétel nélküli befogadását. Ebben az esetben is felbomlik a jelenlegi nagykoalíció és jól értesült források azt is tudni vélik, hogy ezt előrehozott választás fogja követni.

Mivel a kancellár támogatottságát a menekültkérdés erősen megtépázta, Angela Merkel is jól tudja, igencsak bizonytalanná válhat újraválasztása.