eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem védené mindenáron a lázadókat Amerika

Úgy tűnik, nem akarja mindenáron megvédeni szíriai szövetségeseit az Egyesült Államok. A mérsékeltként beállított lázadó csoportokat a CIA titkos programja során képezték ki.

Az Egyesült Államok bírálta Oroszországot, amiért Szíriában beavatkozó légiereje az amerikaiak által kiképzett, kormányellenes csoportokat is bombázott.

Arra a kérdésre azonban, hogy mennyire is fontosak neki ezek a szövetségesek, egyszerűnek tűnik a válasz: nem nagyon.

Josh Earnest fehér-házi szóvivő ezt így fogalmazta meg: "a szíriai orosz jelenlét visszaszorítása nem akkora prioritás, mint az Iszlám Állam elleni harc."

Az AP hírügynökség szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA több, mint két évet töltött az úgynevezett mérsékelt, Aszad-ellenes felkelő csoportok kiképzésével és felfegyverzésével.

A titkos programban 10 ezer lázadót képeztek ki, és szövetsésges arab államok is részt vettek benne.

Most azonban ezeket a csoportokat támadja az orosz légierő. Amerikai illetékesek és elemzők szeirint nem valószínű, hogy az Obama-kormányzat "megvédené" szövetségeseit, például úgy, hogy légvédelmi rakétákat adna nekik.

Ehelyett a lázadóknak amerikai gyártmányú, TOW tankelhárító rakétákat szállítanak.

Az Aszad-ellenes erők az utóbbi fél évben sikeresen vetették be a TOW-rakétát. A múlt héten tucatnyi, orosz gyártmányú tankot és páncélozott járművel lőttek ki.

A CIA feltételként szabja, hogy minden egyes TOW-rakéta kilövését dokumentálni kell, és hogy az üres töltényhüvelyeket össze kell szedni és Törökországban ténykedő amerikai ügynököknek kell átküldeni.

Jeffrey White, a washingtoni székhelyű Közel-Keleti Politikai Intézet elemzője szerint a tankelhárító-rakéták - amelyekből hírek szerint 550-et kaptak a felkelők, fontosak lehetnek, ha a lázadók eleget kapnak belőlük és okosan vetik be őket.

"Megakaszthatják velük a rezsim erőit. Ezt pedig közvetett nyomás lesz az oroszokra, hogy vagy álljanak le a légiháborúval vagy fokozzák légicsapásaikat" - tette hozzá.

Mint az AP megjegyzi: Barack Obama amerikai elnök nehéz dilemmával szembesül. Egyfelől el kellene pusztítania az Iszlám Államot. Amerikai illetékesek szerint azonban Aszad elnök eltávolítása a feltétele annak, hogy le tudják győzni a "Kalifátust".

A dzsihádista mozgalomnak erőt ad a helyi szunnitáknak a kormányzó Alawita kisebbséggel szembeni ellenérzése. Oroszország azonban éppenséggel az alawita Aszad-elnököt igyekszik megtartani a hatalomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×