eur:
389.41
usd:
362.38
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Nem lenne kötelező a migráns-kvóta

Az Európai Unió külügy- és védelmi miniszterei ma tárgyalnak a líbiai embercsempészek elleni lehetséges fegyveres akcióról. Közben az EU a migránsok visszafogadásához kötné az afrikai országoknak adott segélyt.

Miközben az EU-tagállamok arról vitáznak, hogy legyen-e minden tag számára kötelező migráns-befogadási kvóta, az Unió a pénz megvonásával próbálja együttműködésre kényszeríteni azokat az országokat, ahonnan útnak indulnak a bevándorlók.

Brüsszel megfogalmazása szerint új módon állnak a migrációs válsághoz: "növelik az együttműködést és a bevándorolni próbálók visszafogadásához kötik a további fejlesztési segélyeket a nyugat-afrikai országok esetében" - mondta a Telegraph című brit lapnak egy uniós szóvivő.

Hasonló módon próbálják ösztönözni majd azokat a tranzitországokat is - például Nigert és Líbiát - amelyeken a migránsok áthaladnak.

2013-as adatok szerint az Unió egy év alatt 13 milliárd eurót költött külföldi segélyezésre.

A tagállamok kötelezték magukat arra, hogy éves GDP-jük 0,7 százalékát költik segélyre, így a nemzeti hozzájárulásokat beleszámítva az EU a világ legnagyobb segélyezője.

A legújabb tervek szerint az EU olyan "migráns-központokat" hozna létre Afrikában - először Nigerben, - amelyek a bevándorlók hazajuttatásával foglalkoznának.

A központokban EU-képviselők próbálnák eloszlatni azt az embercsempészek által terjesztett tévhitet, hogy az Európába történő tengeri átkelés gyors és biztonságos.

A statisztika szerint csak az év eleje óta közel kétezren fulladtak a tengerbe.

EU-illetékesek tagadták, hogy a központok menekülttáborok lennének, vagy hogy ott bírálnák el a menekült-kérelmeket.

Ugyanakkor elismerték, hogy az ott tartózkodó uniós alkalmazottak feladata lenne azonosítani azokat az embereket, akik életét veszély fenyegeti hazájukban, így a szíriai és eritreai menekülteket.

Közben a Telegraphnak nyilatkozó uniós szóvivő, Natasha Bertaud azt mondta, hogy az EU migráns-befogadási kvótája csak ajánlás és nem lenne kötelező érvényű.

A kvóta ötletét Magyarország mellett Nagy-Britannia és Franciaország is hevesen ellenezte. Bertaud azt mondta: azt szeretnék, hogy az Uniós államok 2 év alatt 20 ezer bevándorlót fogadjanak be. Ugyanakkor azt mondta: a kvóta csak a valódi menekültek befogadására vonatkozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×