eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fordulat jön az Egyesült Államokban lezajlott félidős választások után

A 100 fős szenátusban a republikánusok a nem végleges eredmények szerint legkevesebb 52 mandátumot szereztek és még további egy vagy két államban könyvelhetnek majd el győzelmet. A 435 fős képviselőházban az elnök ellenzékének a CNN hírtelevízió szerint legkevesebb 246 mandátuma lesz. A Republikánus Párt a második világháború óta nem tett szert ekkora fölényre a törvényhozásnak ebben a kamarájában. Az Egyesült Államokban lezajlott félidős választások után fordulat jön Washingtonban.

Nyertek és nagyot nyertek a Republikánusok a 4 milliárd dollárba kerülő kampány után az amerikai Kongresszusban és Szenátusban. Obama elnök konzervatív ellenfelei immár a törvényhozás mindkét házát uralják, így még nehezebbé válik hivatali idejének utolsó két éve.

A szavazók először választottak szenátornak volt iraki veteránt és a megszokott arcok egy részét újak váltják fel.

Elsőként mondhatott például búcsút mandátumának a korábban két periódust kitöltő Mark Pryor arkansasi szenátor, akit az újonc republikánus Tom Cotton ütött ki.

A republikánusok bevették Iowa, Nyugat-Virginia, Dél-Dakota és Montana államokat.

"Az emberek kiéheztek az új vezetésre, remény kell nekik" - mondta diadalmasan Mitch McConnell kentucky-i szenátor, aki a felsőház új vezetője lesz és egyben meghatározza majd az új irányvonalat.

Az alsóházban reggelig 11 helyet vesztettek a demokraták, míg a republikánusok csak egyet. Ha a konzervatívok 13 helyet szereznek meg, akkor 1946 óta a legtöbb mandátummal rendelkeznek majd.

Barack Obama most olyan sokkot szenved el, mint amilyet Bill Clinton 1994-ben, az úgynevezett "Republikánus Forradalom" idején.

Az elnök pénteken találkozik a kongresszusi és szenátusi többség - immár republikánus - vezetőivel, a jövő héten pedig összeül az új összetételű törvényhozás.

De mit jelent a republikánus diadal? Például azt, hogy a konzervatívok előveszik vesszőparipájukat a költségvetési deficitet, amelyet elvi alapon úgy akarnak mérsékelni, hogy nem növelik a gazdagabbak adóit. Obamának gondja lehet a Legfelsőbb Bíróság bíráinak kinevezésével.

John Boehner, az alsó ház eddigi vezetője elégedetten jegyezte meg, hogy az alsóházban az utóbbi években elfogadott törvényjavaslatok végre átmehetnek a Szenátuson. Korábban például elakadt a környezetvédők által is bírált, Kanadából induló Keystone XL olajvezeték ügye. A konzervatívok most jóváhagyhatják a projektet.

A 2008 óta várt gazdasági talpraállás és a külföldi katonai akciók után a választóknak elege volt - jegyezte meg az AP. A megkérdezett szavazók kétharmada azt mondta: "az ország nagyon rossz irányba indult el" és csak harmaduk volt elégedett a politikai irányvonallal. 40 százalékuk rossz véleménnyel van Obama elnökről, de érdekes módon többségük továbbra is egyes demokrata kezdeményezéseket támogat például a bevándorlás vagy az Iszlám Állam elleni harc kérdésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×