eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Obama: felőröljük őket!

"Felőröljük őket, területet hódítunk el tőlük és legyőzzük őket" - ez Barack Obama amerikai elnök stratégiája az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihádista csoport ellen, amely Irak és Szíria nagy területeit tartja ellenőrzése alatt. Az elnök szerdán részletezi, hogy hogyan szállna szembe az IS-szel.

Az amerikai légierő, amely már több száz támadást hajtott végre az Iszlám Állam ellen, vasárnap első ízben bombázta Irak nyugati részén az IS állásait.

Közben az Arab Liga államai megállapodtak, hogy "minden tőlük telhetőt megtesznek" az Iszlám Állam elleni harcra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztusban szólította fel az Arab Liga tagországait, hogy "zárják el a csapokat", azaz ne hagyják, hogy az IS az ő területükről fegyverekhez és pénzhez jusson.

A kegyetlen módszerei miatt még az Al-Kaida által is kiközösítettt, Iszlám Állam több Öböl-beli államból jutott pénzhez, amikor a Bassár al-Asszád szíriai elnök ellen harcoló egyik legnagyobb erővé nőtte ki magát.

Obama azt mondta: szerdán ismerteti az IS elleni stratégiáját, de már előre közölte: ez a hadművelet nem lesz olyan, mint az Iraki Háború.

"Hasonló lesz az utóbbi 5-7 év terrorellenes kampányaihoz. Szeretném, ha az amerikai nép megértené, hogy milyen
fenyegetésről is van szó, hogy lássa, hogyan fogjuk azt kezelni, és hogy bízzon bennünk, hogy kezelni fogjuk".

Obama egy szombati interjúban, a NATO-csúcs után ígérte azt, hogy "szisztematikusan aláássák majd az IS harci képességeit. Összezsugorítjuk a területüket és végül legyőzzük őket." - fejtegette.

Az Iszlám Állam elleni fellépéshez, Amerika egy 10 országból álló koalíciót hozott össze, de abban csak egyetlen muzulmán ország, Törökország vesz részt.

Vasárnap az amerikai légierő több légicsapást hajtott végre, hogy távol tartsa az IS-erőit Irak második legnagyobb gátjától, a Haditha-gáttól, amely fontos energiaforrás. Az objektumot a földön az iraki erők és a velük szövetséges szunnita törzsek védik.

Az iraki hadsereg a körzetben visszafoglalta a fontos Barwana várost.

Az iraki kormány már korábban is többször kérte az amerikaiakat, hogy vessék be légi erejüket a dzsihádisták ellen. Washington azonban eddig ezt ahhoz kötötte, hogy Irakban alakuljon a vallási közösségeket jobban képviselő egységkormány.

Maliki volt miniszterelnök, akit azzal vádoltak, hogy sííta szövetségeseinek kedvezve hátterébe szorította a szunnitákat, először elutasította a feltételt, majd végül néhány hete belement abba, hogy lemondjon a hatalomról. Az új kabinet azonban még nem alakult meg, de pár napon belül bemutatkozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×