eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az RWE válságát nyögik a német városok

Egyre nagyobb problémákkal küzd Európa öt vezető energiakonszernjének egyike, a német RWE. A 70 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern részvényeire a fukusimai atomkatasztrófa volt rossz hatással. Az RWE 16 millió háztartást lát el árammal, 8 milliót pedig gázzal. Németországból.

Európa öt vezető energiakonszernjének egyike, a német RWE, amelynek székhelye Essenben van. A fukusimai atomkatasztrófa azonban az RWE részvényeire is súlyos csapást mért, ezért a kereken 70 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern egyre nagyobb anyagi problémákkal küzd. Az RWE 16 millió háztartást lát el árammal, a városi gáz-szolgáltatás terén pedig 8 millió ügyfele van.

Mivel korábban igencsak nyereséges részvényeinek 25 százalékát német városok és települések vásárolták fel, most őket is erősen tépázza a konszern válsága. Az InfoRádió németországi tudósítója, Vincze András a konszern székhelyét, Essent hozza fel példának, amelyet az RWE súlyos problémája csaknem válságos helyzetbe döntött.

Néhány évvel ezelőtt az RWE részvények utáni jutalék még 4 és fél euró volt, idén a konszern már csak egy eurót tudott fizetni az egyébként is igencsak alacsony árfolyamon jegyzett részvények tulajdonosainak. Ezek között nagy számban vannak német városok és községek, amelyeknek költségvetésében az RWE válsága egyre nagyobb hiányt okoz. A közismert gazdasági hetilap, a WIRTSCHAFTSWOCHE kiszámította, hogy ennek következtében az RWE részvényekkel rendelkező 20 legnagyobb német település eddig 2 és fél milliárd eurót vesztett. A konszern székhelyén, Essenben például már 700 millió euró kiesést emlegetnek.

Ebben azonban felelősség terheli a városi pénzügyi szakértőit is, ugyanis a könyvelésben tavaly is 76 euróval tüntették fel az esseni tulajdonban lévő 19 millió RWE részvényt, holott az árfolyam akkor már 30 euró alá zuhant. A bajba jutott települések elöljárói most azzal vigasztalják magukat, hogy az energiakonszern, amelyet még a XX. század előestéjén Rajna-Vesztfáliai Elektromos Művek néven alapítottak, túlélt két világháborút és több gazdasági válságot, ezúttal is talpra fog állni, részvényeinek értéke ismét felszökik - tehát csupán átmeneti nehézségről van szó.

Ezzel egyidőben az RWE élén álló Peter Terium is fogadkozik, hogy a tervezett nagyszabású áramvonalasítással hamarosan ismét nyereségessé tehetik a konszernt. Ennek keretében másfél év alatt az alkalmazottak közel 10 százalékától meg akarnak válni és a vezető beosztottak prémiumait is kordába akarják szorítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×