eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Itt az újabb gázháború?

Újabb "gázháború" robbanhat ki Oroszország és Ukrajna között, mivel a kiejvi kormány közölte: nem hajlandó kifizetni a Gazprom orosz energiacégnek a múlt héten megemelt árakat. Közben Kelet-Ukrajnában Moszkva-párti tüntetők törtek be kormányhivatalokba.

Ukrajna nem hajlandó kifizetni Moszkvának a földgáz megemelt árát - közölte Kijevben Arszenyij Jacenyuk ügyvezető miniszterelnök, aki szerint a Gazprom energiaóriás igazságtalan módon emelte meg az árakat.

Az ukrán gazdaság energiapazarlása és annak köszönhetően, hogy korábban baráti rezsim vezette az országot, a Gazprom a múltban jelentős kedvezményt adott Kijevnek a földgáz árára. Ugyanakkor már a Janukovics elnök elüldözéséhez vezető tiltakozások idején értésre adta, hogy Ukrajna jelentős összeggel tartozik és azt be kívánja rajta hajtani.

A múlt héten a Gazprom pedig azt közölte, hogy megszünteti Ukrajna számára a kedvezményt, miközben nyugati kommentátorok és politikusok arról beszéltek, hogy Kijevet a nyugatnak kell kisegítenie energiával. A tervbe helyezett IMF-segítség miatt ugyanakkor a kormány május elejétől jelentős mértékben emeli a lakossági fogyasztók számláját.

A Gazprom azzal indokolta az áremelést, hogy a még Janukovics kormányával kötött alku szerint Kijev orosz hitelt kapott volna, ugyanakkor rendezte volna a gáztartozásait és a jelenlegi szállításokat teljes mértékben fizette volna. "A Gazprom ugyanakkor egyetlen dollárt sem kapott" - mondta Alekszej Miller vezérigazgató.

Jacenyuk ügyvezető kormányfő szerint viszont Oroszország most "gazdasági agresszióval próbálja magához ragadni Ukrajnát, ami nem sikerült katonai agresszióval. Ukrajna csak az elfogadható piaci áron hajlandó megvenni a gázt" - tette hozzá, ami körülbelül fele annak, mint amennyit az orosz állami cég megszabott.

Kijev számára azért is emelte meg Moszkva az árat, mert már nem bérli tőle a szevasztopoli haditengerészeti bázist - miután bekebelezte a Krímet. Az árkedvezmény a támaszpont bérleti díját is tartalmazta, de mivel a Krím immár orosz terület, ezért Moszkva nem fizet a bérletért - magyarázta Miller.

Európát ugyanakkor a korábbi éveknél kevésbé fenyegeti az esetleges ukrán-orosz gázvita. Több olyan gázvezeték is épült, ami elkerüli Ukrajnát és az enyhe idő miatt az EU-nak jelentős gáztartalékai maradtak.

Közben továbbra is feszült a helyzet Kelet-Ukrajnában, ahol Luganszkban, Donyeckben és Harkovban is Moszkva-párti tüntetők rohamoztak meg kormányépületeket, autonómiát, illetve az Oroszországhoz való csatlakozást követelve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×