Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: Moszkva hagyja békén Ukrajnát!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben a kancellár szokatlanul éles szavakkal figyelmeztette a moszkvai kormányt, hogy ne próbáljon nyomást gyakorolni Ukrajnára az Európai Unióval kötendő társulási szerződés megakadályozására. A témát a hónap végén a litván fővárosban tervezett uniós csúcsértekezleten fogják érdemben megvitatni és egyben megpecsételni.

Angela Merkel kijelentette, hogy Ukrajna tervezett társulási szerződése az Európai Unióval nem irányul egyetlen ország ellen sem. A kancellár egyben óvta a moszkvai kormányt attól, hogy nyomást gyakoroljon Kijevre a társulás megvalósítása ellen.

Angela Merkel szerint ezzel Oroszország a korábban aláírt nemzetközi megállapodásokat is durván megsértené. A nyilatkozat kapcsolatban áll Putyin elnök tanácsadójának ismételt kijelentéseivel, amelyek Ukrajna anyagi csődjét helyezték kilátásba a társulási szerződés megkötése esetén. A kancellár utalt arra is, hogy eredetileg Örményországgal is társulási szerződés aláírására készültek a hónap végén Vilniusban esedékes uniós csúcsértekezleten, azonban Moszkva nyomására a jereváni kormány nemrég vámunióra lépett Oroszországgal.

Az Európai Unió már jó ideje tervbe vette társulási szerződés megkötését Ukrajnával, Grúziával, Belorussziával, Moldáviával, Örményországgal valamint Azerbajdzsánnal, de a tárgyalások eddig csak Ukrajnával haladtak annyira előre, hogy remény van a szerződés aláírására a vilniusi csúcsértekezleten. Ez lehetővé tenné a szabadkereskedelmi övezet létesítését a 46 millió lakosú országgal. Moldáviával és Grúziával egyelőre csak szándéknyilatkozatot írnak majd alá Vilniusban.