eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Merkel: Moszkva hagyja békén Ukrajnát!

Berlinben a kancellár szokatlanul éles szavakkal figyelmeztette a moszkvai kormányt, hogy ne próbáljon nyomást gyakorolni Ukrajnára az Európai Unióval kötendő társulási szerződés megakadályozására. A témát a hónap végén a litván fővárosban tervezett uniós csúcsértekezleten fogják érdemben megvitatni és egyben megpecsételni.

Angela Merkel kijelentette, hogy Ukrajna tervezett társulási szerződése az Európai Unióval nem irányul egyetlen ország ellen sem. A kancellár egyben óvta a moszkvai kormányt attól, hogy nyomást gyakoroljon Kijevre a társulás megvalósítása ellen.

Angela Merkel szerint ezzel Oroszország a korábban aláírt nemzetközi megállapodásokat is durván megsértené. A nyilatkozat kapcsolatban áll Putyin elnök tanácsadójának ismételt kijelentéseivel, amelyek Ukrajna anyagi csődjét helyezték kilátásba a társulási szerződés megkötése esetén. A kancellár utalt arra is, hogy eredetileg Örményországgal is társulási szerződés aláírására készültek a hónap végén Vilniusban esedékes uniós csúcsértekezleten, azonban Moszkva nyomására a jereváni kormány nemrég vámunióra lépett Oroszországgal.

Az Európai Unió már jó ideje tervbe vette társulási szerződés megkötését Ukrajnával, Grúziával, Belorussziával, Moldáviával, Örményországgal valamint Azerbajdzsánnal, de a tárgyalások eddig csak Ukrajnával haladtak annyira előre, hogy remény van a szerződés aláírására a vilniusi csúcsértekezleten. Ez lehetővé tenné a szabadkereskedelmi övezet létesítését a 46 millió lakosú országgal. Moldáviával és Grúziával egyelőre csak szándéknyilatkozatot írnak majd alá Vilniusban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×