eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A munkanélküliség külön válság

Az Európai Unió döntéshozói kezdik felismerni, hogy a munkanélküliség egy sajátos, egyedi válság, amelyet a gazdasági krízis leküzdése nem feltétlenül oldhat meg. De még ha érdemi lépéseket tesznek is, azok hatásait csak hosszú idő után lehet érezni majd.

Szemben az Egyesült Államokkal, ahol a munkanélküliségi mutatók alakulása meghatározó tényező a gazdaságpolitika alakításában, az európai vezetők sokkal passzívabban viselkedtek az állástalanság kérdésében az elmúlt években - írja a Reuters. Az aggasztóan magas olasz és spanyol munkanélküliségi mutatók miatt azonban kezdenek feleszmélni.

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa azt mondta: "Az unió mindent megtesz a munkanélküliségi válság megoldására".

Korábban az EU-vezetők arra utaltak, hogy az állástalanság problémájával majd a fájdalmas gazdasági reformok után foglalkoznak.

Az Egyesült Államokban áprilisban 165 ezer új állást hoztak létre és 7,6 százalékosra esett vissza a munkanélküliségi ráta. Európában ezzel szemben márciusban 12 százalékosnál is nagyobb volt a munkanélküliek aránya, ami azt jelenti, hogy 19 millió európai volt állás nélkül.

"Valamikor változtatnunk kell a hozzáállásunkon, és lehet, hogy a 12,1 százalékos mutató lesz az, ami ezt kiprovokálja. Az Európai Központi Bank nem említette a munkanélküliséget, amikor fél százalékosra csökkentette a kamatlábat. Az amerikai FED viszont komolyan veszi a problémát és kifejezetten a munkanélküliség ellen lép fel" - mondta David Blanchflower a New Hampshire-i Dartmouth College professzora, az Angol Központi Bank volt döntéshozója.

Mások arra figyelmeztetnek: hiába ismerik fel az európai politikusok, hogy tenni kell valamit, még ha történnek is lépések, azok csak később éreztetik a hatásukat gyors recept nincs.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter, aki korábban már bírálta az EU amiért az szerinte túlzó költségvetési szigort alkalmazott, most azt mondta: az amerikai gazdaság azért teljesít jobban, mint az európai, mert az ottani bankok hamarabb tőkésítették fel magukat és ezáltal több állás jön létre.

A korábban említett Blanchflower professzor tanulmánya szerint a növekedés beindulása nem feltétlenül teremthet új állásokat. Előfordulhat, hogy a már állásban lévők lesznek kénytelenek többet dolgozni és a munkanélküliségi ráta lassabban csökken majd, mint számítottak rá - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×