eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sok meglepetés éri a Kínában üzletelőket

Hatalmas üzleti lehetőség, de egyben rizikós szerencsejáték is - így tekintenek az amerikai cégek Kínára. Mivel a külföldi könyvvizsgáló cégek nem férnek hozzá a kínai adatokhoz, az ott működő nyugati vállalatok néha pórul járnak.

Az amerikai cégek egyre jobban aggódnak a kínai piacon a korrupció és a csaló gyakorlat okozta veszteségek miatt. Hamis bevétel, fiktív számlák, álgyárak - eddig úgy tűnt, csak kínai cégeknél fordulhat elő ilyesmi - írja a Reuters.

A hírügynökség megemlíti a magát high-tech laposképernyőgyárnak kiadó vállalkozást - amiről kiderült, hogy egy bodegában petárdákat árusító férfi állt mögötte, vagy a biodízel üzemet, amelyet csak addig állítottak üzembe, amíg a potenciális befektetők meglátogatták.

Januárban a világ legnagyobb építkezésigép-gyártója, a Caterpillar kínai cégét is elérte a botrány. A vállalat kénytelen volt elismerni, hogy éveken át meghamisították a könyvelést - azon belül a raktári készleteket, a bevételt és a kiadásokat. Mindez 600 millió dollárnál is nagyobb veszteséget jelenthet a cégnek.

Szakértők szerint a Kínában befektető cégek gyakran spórolnak az állapotfelmérési vizsgálaton, pedig éppenséggel több pénzt kellene áldozniuk rá.

Amiatt, hogy a kínai gazdaság sokkal gyorsabban nő, mint az amerikai, a tengerentúli cégek 54 milliárd dollárt fektettek kínai gyárakba és ingatlanokba. A Caterpillar ügye azonban azt is mutatja, hogy a legtöbb üzletet nem dokumentálják. Az államtitok-törvény miatt az amerikai cégek kínai képviseleteinél végzett vizsgálatok eredményeit nem nézhetik át amerikai könyvvizsgáló cégek vagy felügyelőszervek.

Az elvégzett vizsgálatok nem mindig meggyőzők. "Hiába kutakodnak a felügyelők, nem veszik észre az ajtónál parkoló piros Ferrarit és nem teszik fel a kérdést: kié, és miből vette?" - magyarázza Peter Humphrey, aki Sanghajban alapított egy korrupcióellenes tanácsadó céget.

Szakértők megjegyzik: Kínában nehéz úgy üzletet kötni, hogy ne kérnének cserébe valamilyen ajándékot vagy juttatást.

Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálatot is indított hat amerikai cég ellen, melyeket vesztegetéssel vádolnak. Mivel Kínából nem tudott adatokhoz jutni, jogi eljárást indított a világ öt nagy könyvvizsgáló cégének kínai leányvállalata ellen, amelyek azzal védekeztek, hogy nem akarták megsérteni az államtitokról szóló törvényeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×