Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EU ultimátumot küldött a Google-nak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Google keresőprogram kénytelen lesz másképp megjeleníteni a találatokat Európában, máskülönben szankciókra számíthat - adta értésre az EU versenyügyi biztosa. Az Egyesült Államokban ezzel szemben nemrég úgy döntöttek, hogy az internetes óriás nem sérti a versenyszabályokat.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet szerint nincs semmi törvénytelen a Google tevékenységében, Brüsszel azonban másképp látja. Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa szerint az internetes cég "torzítja" a választási lehetőséget a fogyasztók számára és versenyhátrányba hozza vetélytársait.

"Továbbra is nyomozást folytatunk, de meggyőződésem, hogy a Google eltéríti a forgalmat" - mondta Almunia a Financial Timesnak. Az eltérítésen azt értette, hogy a keresőprogram a Google-hoz tartozó cégek szolgáltatásait sorolja előre a találati listán más cégek ajánlataival szemben.

A Google például a piaci árakat összehasonlító szolgáltatásokat, légi járatokról szóló információt és térképeket kínál - sokak számára teljesen természetes, hogy ezeket a szolgáltatásokat használják másokkal szemben. Az EU szerint azonban ezzel a Google visszaél piaci pozíciójával.

"Pénzügyi hasznot kovácsolnak a keresőpiacon elfoglalt előnyös helyzetükből. Ez nem csak meghatározó helyzet, ez visszaélés a domináns helyzettel" - mondta Almunia.

Az FT szerint Brüsszel mindezzel ultimátumot intézett a cégnek. Almunia megjegyzéseivel ugyanis világosan értésre adta, mi baja az EU-nak a Google-lal és ezzel arra is utalt, milyen módon lehetne megegyezésre jutni.

Ha a Google meghajol a nyomás előtt, akkor előfordulhat, hogy nem sikerül megvalósítani társalapítója, Larry Page célját - ő azt akarja, hogy kereseőprogram helyett "tudásbázissá" váljon a cég, amely saját szolgáltatásai segítségével válaszokat tud adni a felhasználók bármely kérdésére.

Brüsszel januárban várja a Google ajánlatát arról, hogyan biztosítja, hogy nem hozza hátrányba versenytársait. Ha nem lesz kielégítő a válasz "kénytelen leszek hivatalos vádat emelni" - fogalmazott Almunia.

Az FT feltette a kérdést: miért keménykednek a céggel Európában, míg Amerikában megúszta a felelősségre vonást? Almunia szerint a tengerentúlon másképpen határozza meg a jog a piaci helyzettel való visszaélést, és azért is a keménység, mert Európában a Google uralja a keresőpiac 90 százalékát.