Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerdán volt az utolsó vacsora

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A keresztények évszázadok óta nagycsütörtökön emlékeznek meg Jézus és az apostolok utolsó vacsorájáról. Tudósok azonban azt állítják, hogy az valójában egy nappal korábban, szerdán volt.

Colin Humphreys, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint Jézus nem a megfeszítése előtti este költötte el tanítványaival az utolsó vacsorát, hanem egy nappal korábban, szerdán. Úgy vélte, még évszázadokkal korábban összekeverhették a dátumokat. A professzor bibliai, történelmi és csillagászati kutatások alapján jutott arra, hogy az utolsó vacsora nem csütörtökön, hogy szerdán volt.

A kutatók már régóta próbálják értelmezni az utolsó vacsoráról a Bibliában található, egymásnak ellentmondani látszó utalásokat. Máté, Márk és Lukács evangéliuma szerint az utolsó vacsora a zsidó húsvét, a pészah kezdetére esett, de János evangéliumában az áll, hogy az megelőzte a pészahot.

A professzor szerint erre az a magyarázat, hogy János más naptárt használhatott, mint Jézus és a többiek.
A zsidók soha nem kevernék össze a pészah idején történő étkezéseket más dátumokkal, ezért nagyon nehéz megérteni, hogy az evangéliumok miért állítanak különböző dolgokat - jegyezte meg Humphreys.

"Sok olyan Biblia-kutató van, aki szerint emiatt nem is szabad elhinni az Újszövetség történelmi adatait. Tudományos megközelítéssel azonban feloldható az ellentmondás - tette hozzá.

A professzor szerint az a tény, hogy az utolsó vacsora szerdán lehetett, megmagyarázhatja, hogyan történt olyan sok minden az étkezés és a keresztre feszítés között. Jézus elfogása, kihallgatása és perei nem egy éjszaka, hanem másfél nap alatt folyhattak le.

Colin Humphreys másik gondolata az, hogy a mai naptár szerint pontosan meg lehet határozni nagypéntek napját - ez szerinte április 3., így Húsvét április 5-re esik.

Több egyház, így a katolikus egyház sem zárkózik el attól, hogy meghatározzák Húsvét napját, azt azonban el akarják kerülni, hogy ne vasárnap ünnepeljék Jézus feltámadását.

Bár elképzelések hangzottak el arról, hogy Húsvét április második vasárnapjára, vagy a hónap második szombatja utáni vasárnapra essen, a világ keresztény egyházai eddig nem foglalkoztak komolyan a gondolattal, hogy rögzítsék az ünnep időpontját.