eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Senki nem tudja, hová tűnt a Madárfészek tervezője

Továbbra sem tudni, hová is tűnt a nemzetközileg ismert kínai modern művész, Aj Vej-vej, akit vasárnap vett őrizetbe a rendőrség a pekingi repülőtéren. A művész, a pekingi "Madárfészek" stadion egyik tervezője és a kínai vezetés hangos bírálója éppen Hongkongba utazott volna.

A család, a barátok, nyugati jogvédő csoportok és kormányok egyre jobban aggódnak a szókimondásáról ismert Aj Vej-vej sorsa miatt. Az Amnesty International mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az Európai Unió nagykövete is követelte a művész szabadon engedését.

Ajt utoljára vasárnap látták a pekingi repülőtéren, ahol éppen fel akart szállni egy Hongkongba tartó gépre. Felesége és ügyvédje kedden azt mondta, hogy továbbra sem tud semmit az 53 éves művész hollétéről és egészségi állapotáról.

Az ismerősök egyike, Alison Klayman amerikai filmes azt a furcsa kijelentést tette, hogy maga a kínai rendőrség is nyomoz Aj eltűnése ügyében, és házkutatást tartott a művész stúdiójában és otthonában.

A kínai hatóságok nagyszabású akciót indítottak jogászok, írók és aktivisták ellen, mert attól tartanak, hogy a közel-keleti tüntetéseket idéző demokráciamozgalom indulhat meg Kínában. Korábban az interneten olyan felhívások jelentek meg, hogy Kínában is induljon meg az úgynevezett "jázmin forradalom". Egy sor aktivistát tartóztattak le, vagy vettek házi őrizetbe.

Aj a Madárfészek néven ismert pekingi olimpiai stadion egyik tervezője, aki a londoni Tate Modern galériában állította ki porcelánból készült napraforgómag installációját. Rendszeresen bírálja a kommunista vezetést. David Cameron brit miniszterelnök látogatása idején, egy pekingi utcán nyilatkozva bírálta a vendéget, amiért szóba áll a szabadságjogokat korlátozó kínai vezetéssel.

Az aktivista művész 2008-ban nyomozást folytatott a szecsuani földrengésben összedőlt iskolák ügyében - a romok alatt sok gyerek halt meg -, és egy tavalyi, sanghaji tűzeset miatt, ami 58 ember halálát okozta. Egy Szecsuan ügyében kampányoló másik aktivistát 2009-ben öt év börtönre ítéltek. Aj azt monda, hogy a rendőrség elfogta és összeverte, és nem engedték, hogy tanúvallomást tegyen az aktivista perében.

Idén januárban a hatóságok lebontották Aj újonnan épült sanghaji stúdióját, februárban pedig törölték első nagy kínai kiállítását. Decemberben azt akadályozták meg, hogy Oslóba utazhasson a Nobel-békedíj átadására, mert a bizottság azt a felforgatónak titulált kínai ellenzéki Liu Hsziao-pónak ítélte oda.

Aj a múlt héten azt mondta, hogy Németországban szeretne stúdiót nyitni, de amíg lehet, Pekingben akar élni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×