eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mikor csapnak le a Facebook jogászai a munkanélküliekre?

A fiatal spanyolok körében tapasztalható drámai munkanélküliség eredeti ötletet adott egy állástalannak: megalkotta a munkakeresők közösségi oldalát. A honlap kísértetiesen hasonlít a Facebookra, és kérdés, hogy Mark Zuckenberg jogászai mikor csapnak le rá.

A baloldalon egy térkép, rajta emberi alakokat összekötő vonalakkal, a bal felső sarokban a világhíres logót használó betűtípus, az ismert kék helyett egységes piros szín - íme a Facebookot idéző új közösségi oldal, a Parobook.

De míg Mark Zuckenberg immár filmben is megörökített találmánya milliók számára ad lehetőséget a kommunikációra, szórakozásra, vagy arra, hogy ismerősei előtt hencegjen, a Parobook alaptémája nem éppen vidám dolog - a munkanélküliség.

David Manzanero oldalát 14 ezren használják. Nem csoda: Spanyolországban közel négy és félmillió a regisztrált munkanélküliek száma, ami azt jelenti, hogy 20 százalékos az állástalanok aránya. A fiatalok körében 40 százalékos a munkanélküliség.

David maga is állástalan. Korábban kertészként dolgozott, de három éve nincs állandó munkája.

Az oldallal az a célja, hogy a munkakeresők és a munkaadók közvetlenül kommunikálhassanak egymással, az állástalanok reklámozhassák a képességeiket, emellett pedig egymást is segítsék. "Például, valaki tudhatja, hogyan kell jó önéletrajzot írni, felajánlhatja segítségét másoknak - szigorúan ingyenesen" - mondta David a BBC-nek.

A felhasználók között egyelőre a munkanélküliek vannak túlsúlyban, a cégek kevésbé érdeklődnek. Az alapító szerint talán saját kezdő mivolta is fékezheti az oldal bővülését, ezért segítséget kért az informatikában jártasabb tagoktól.

Tervei szerint az oldal pszichológiai tanácsadást is végez majd önkéntesek bevonásával. "Éjszakákat töltök álmatlanul. Nincs munkám, egyéves a gyerekem és fizetnem kell a lakáshitelt. Kikészültem" - mesélte, hogy miért tartja ezt jó ötletnek.

Azok a spanyol fiatalok, akiknek van munkájuk, szerencsésnek tarthatják magukat. Azok, akik pedig állást kerestek, már hozzászoktak az állandó elutasításhoz, a kemény versenyhez és a reménytelenséghez. A BBC megjegyzi, hogy a spanyolokhoz hasonlóan a magyar, szlovák, lett és litván fiatalokat is különösen sújtja a munkanélküliség, esetükben meghaladja a 30 százalékot ez a mutató.

David azt reméli, hogy közösségi oldalán egymás támogatása mellett az állástalanok ötletbörzébe és talán saját vállalkozásba is kezdhetnek. Egyelőre azonban arra vár, hogy valakitől azt hallja: a Parobookon keresztül talált munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×