eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiárusítja az országot a kormány

Jelentős privatizációs döntéseket hozott a szlovák kormány, amelyeket élesen bírál az ellenzék.

Az Iveta Radicová vezette kormány a korábbi ígéreteivel ellentétben, értékesíteni kívánja az állami kézben lévő vagyont. Többek között eladásra kínálja az állam száz százalékos tulajdonában lévő hat legnagyobb távhő-szolgáltatót, annak ellenére, hogy ezek nyereséggel működnek.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint az állami kézben lévő hőszolgáltatók működése nem hatékony, meggyőződése, hogy az értékesítés gazdaságilag előnyösebb lesz. A szlovák sajtóban megjelent néhány vélemény szerint azonban a privatizáció inkább árnövekedéshez fog vezetni, hiszen a volt baloldali kormány idején az árakat mesterségesen alacsonyan tartották.

Robert Fico volt kormányfő a kabinet döntését rablásnak nevezte, Radicovát hazugnak tartja, mivel röviddel a választások előtt azt ígérte, hogy hatalomra kerülése esetén nem tervez privatizációt. Fico úgy véli, a hőszolgálatók eladása után 20 százalékkal emelkedhetnek a fűtési költségek.

Szakértői becslések szerint a hat állami tulajdonban lévő vállalat piaci értéke 160-200 millió euró között van, az államnak 2002 és 2010 közt évi átlagban 4,2 millió euró bevételt hoztak.

Mind a hat szolgáltató formálisan a nemzeti vagyonalap százszázalékos tulajdona. A privatizáció júliusban kezdődhet a tanácsadó kiválasztásával.

A Radicová-kormány elfogadta azt a javaslatot is, amely szerint az államnak az lenne a leggazdaságosabb, ha megválna a Slovak Telekomban birtokolt 49 százalékos tulajdonrészétől is. A részvénycsomag értéke elérheti a 934 millió eurót. A tervek szerint az állami tulajdonrészt a német többségi tulajdonosnak kínálják fel megvásárlásra.

Eladólistára kerül a pozsonyi értékpapírtőzsdében birtokolt, több mint 75 százalékos állami csomag is. Végül az állam szeretne megválni a 17 regionális buszvállalatban lévő 37-44 százalék közötti részesedéseitől is, amiért közel 90 millió eurót remél.

Elemzők szerint a bevételt a költségvetési hiány pótlására, mindenekelőtt az egészségügyben felhalmozott hatalmas veszteség rendezésére fordítják majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×