eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mennyibe kerül az öngyilkosság és a depresszió?

A fejlett ipari világban az egyik legmagasabb öngyilkossági mutatókkal rendelkező Japánnak nem csak emberi tragédiákat, hanem jelentős anyagi veszteséget is jelent, amikor polgárai megölik magukat. Első ízben tették közzé, hogy pontosan mennyibe kerül a japán gazdaságnak az öngyilkosság és a depresszió.

Az öngyilkosság már jó ideje vezető társadalmi probléma Japánban. Most azt is számszerűsítették, hogy mibe kerül ez az országnak. Tavaly például 32 milliárd dollárjába.

Az összeg kétharmadát azok a keresetek teszik ki, amelyeket a tavaly öngyilkosságot elkövetett, munkaképes korú emberek kaphattak volna meg.

A japán kormány az adatok közzétételével is fel akarja hívni a figyelmet a bajra. "Az emberi tragédia mellett nagyon komoly gazdasági kárt okoznak az öngyilkosságok" - mondta az Egészségügyi Minisztérium illetékese. Rendőrségi adatok szerint a kiváltó okok nagyrészt gazdasági jellegűek, például a munkahely elvesztése taszítja elkeseredésbe az embereket.

A kormány akciócsoportot hozott létre, és emellett a héten internetes kampányt indít el a J-Leauge fociliga egyik sztárjának bevonásával.

A statisztika megdöbbentő: 2009-ben 32.845 japán vetett véget önkezével életének, és így 12 éve sorozatban meghaladta az öngyilkosságok száma az évi 30 ezret.

A kormány számításai szerint a depresszióban szenvedők közel másfélmilliárd dollárnyi fizetéstől estek el azzal, hogy abbahagyni kényszerültek a munkát. A veszteségek fennmaradó részét az orvosi költségek és segélyek tették ki. Kommentátorok szerint a probléma oka az is, hogy az idősebb generáció továbbra is fontosnak tartja a kitartást, és úgy érzi: a stigmának tartott mentális problémákon egyedül, összeszorított foggal is felül lehet kerekedni. Japánban kevésbé elterjedt a pszichoterápia, mint Nyugaton, és az orvosok inkább a gyógyszeres kezelést részesítik előnyben - jegyzi meg a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Japánban minden 100 ezer férfiből 36,5 követ el öngyilkosságot, ami a második legmagasabb arány G8-as csoport országaiban. A vezető helyen a kétszer nagyobb rátával rendelkező Oroszország áll. A harmadik helyen viszont Franciaország.

Még súlyosabb a helyzet a japán nők esetében. Bár kevesebben ölik meg magukat, mint a férfiak - minden 100 ezerből 14 -, a G8-as országokban ők vezetik a listát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×