eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lassan, de biztosan növekszik az ellenállás

Amint az várható volt, a nyugdíjreform elleni tüntetések másnapján megkezdődött a számháború a francia rendőrség és a szakszervezetek között. Az előbbiek szerint a keddi demonstrációkon, országos szinten 1,1 millióan, az érdekvédők szerint viszont 2,7 millióan vettek részt. Bárkinek is legyen igaza, az biztos, hogy az utcára vonulók száma 40 százalékkal volt magasabb, mint június 24-én, amikor a szakszervezetek ugyanebben az ügyben hívták tiltakozni az embereket. Ami azt jelenti, hogy az ellenállás lassan, de biztosan növekszik a nyugdíjkorhatár felemelésével szemben.

Válaszként a keddi megmozdulásra, Nicolas Sarkozy szerda délelőtt jelezte: hajlandó néhány engedményre, de a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 60-ról mindenképpen 62 évre emelik. A minisztertanáccsal tartott megbeszélését követően az államfő közleményben ismertette a tiltakozó akcióra adott legfontosabb módosításokat, amelyek, amint várható volt, alapvetően a nehéz munkát végzőkre és a hosszú gyakorlati idővel rendelkezőkre vonatkoznak.

Az első csoporthoz tartozók az államfő által felvázolt újabb elképzelés szerint már munkaképességük tíz százalékos elvesztése esetén is 60 évesen vonulhatnak nyugdíjba - korábban a kormány húsz százalékban állapította meg ezt a szintet, a második kategóriába tartozó dolgozók helyzetének kezelésére pedig a munkaügyi miniszternek további javaslatokat kell kidolgoznia, melyekkel Nicolas Sarkozy alapvetően az érintettek hátrányos megkülönböztetését akarja elkerülni.

Az eddigi vitákban ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy azok a munkavállalók, akik 18 éves koruk előtt állnak munkába, a nyugdíjreformot követően nem 41,5 évig fognak járulékot fizetni, mint a többiek, hanem légyegesen tovább.

A szakszervezetek természetesen nem elégedettek az engedményekkel, melyekről amúgy is tudni lehetett, hogy az államfő kifejezetten erre az alkalomra tartogatta tarsolyában, és a nyomás fenntartása érdekében még szeptemberben újabb országos tiltakozónapot tartanának, az ellenzéki szocialisták pedig egyenesen a kedden benyújtott törvénytervezet visszavonását követelik a kormánytól.

A kormánypárti képviselők azonban egyelőre azt mondják: bár valóban sokan tiltakoztak az utcán, a nyugdíjreformra mindenképpen szükség van, ezért azt végigviszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×