Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emelik vagy csökkentik a nyugdíjkorhatárt a németek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Berlinben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt intézkedéseket sürget a nyugdíjkorhatár csökkentésére. Az ügy pikantériája, hogy éppen az ő kormányzásuk idején határozták el a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését 65-ről 67 évre. A párt vezetői azonban most - belátva, hogy a döntés balul ütött ki - gyors lépéseket várnak a kormánytól. A gazdaságkutató intézet igazgatója úgy vélte: a korhatárt nem lecsökkenteni, hanem emelni kellene.

A Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel úgy vélte, hogy a nyugdíjkorhatár kiterjesztése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem járult hozzá az idősebb nemzedék jobb foglalkoztatásához, ezért vissza kell térni a korábbi gyakorlathoz.

Hasonló szellemen nyilatkozott az ugyancsak ellenzéki Baloldali Párt vezetője is, aki eleve elhibázott intézkedésnek minősítette a nyugdíjt érintő változtatást. A szakszervezetek képviselői szintén arra szólították fel a Szociáldemokrata Pártot, hogy egyértelműen lépjen fel annak érdekében, hogy mindenki 65 éves korban válhasson ki az aktív munkából.

A berlini gazdaságkutató intézet igazgatója viszont a nyugdíjkorhatár 70 évre módosítása mellett szállt síkra és Németország rohamos elöregedésével érvelt. Kifejtette, egyre kevesebb munkavállalónak kell egyre több nyugdíjast eltartania. Ezért - ha nem akarjuk a társadalombiztosítás
belátható időn belüli összeomlását - gyors intézkedésre lenne szükség.

Lehetőségként a társadalombiztosítási járulék radikális emelését említette, vagy a nyugdíjak csökkentését - de ezeket az alternatívákat azonnal el is vetette. Ez egyrészt a fiatal munkavállalók tömeges külföldre vándorlását vonná maga után, másrészt pedig az idős nemzedék elszegényedéséhez vezetne, ezért mint egyetlen elfogadható és más uniós országban is fontolóra vette megoldásként a nyugdíjkorhatár 70 évben szabályozását indítványozta.