eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyar-magyar viszály az ENSZ-bizottságban

Romániai magyar-magyar vita bontakozott ki a Székelyföld autonómiája ügyében Genfben az ENSZ faji megkülönböztetés elleni bizottságában: a testület ülésén a székelyföldi területi autonómiáért és az önálló erdélyi magyar egyetem létrehozásáért küzdő civil szervezetek árnyékjelentésével szemben a román állam álláspontját is erdélyi magyarok védték.

A dokumentum készítői a többi között felróják, hogy a nyolcvan százalékban magyarok lakta Székelyföldön a magyar nyelvnek nincsen önálló státusa, a régió infrastruktúrájának fejlettsége elmarad az országos átlagtól, és továbbra is tetten érhető a szándék az etnikai arányok megváltoztatására.

Megemlítették azt is, hogy míg a magyarok Románia lakosságának 6,6 százalékát teszik ki, a romániai felsőoktatásban csupán a hallgatók 1,6 százaléka tanulhat magyarul, a két magyar felsőoktatási intézményt pedig a magyar állam tartja fenn.

Az Asztalos Csaba vezette román kormánydelegáció ugyanakkor olyan jelentést tett le az ENSZ-bizottság asztalára, amely részletesen bemutatja a kisebbségi jogok törvényes és intézményes kereteit, azok alakulását, és elsősorban a roma kisebbség nyelvi jogaival kapcsolatos nehézségekkel foglalkozik.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot vezető Asztalos úgy vélte: az árnyékjelentés készítői nem szakmai, hanem politikai dokumentumot terjesztettek be, és a házszámot is eltévesztették, hiszen kollektív jogokat sürgettek, az ENSZ-bizottság azonban csak egyéni jogokkal foglalkozik.

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke viszont arra hivatkozott, hogy Dél-Tirol autonómiája is az ENSZ közvetítésével valósult meg, ezért hasznos lehet az erdélyi magyar kérdéssel is ott kopogtatni.

A bizottság ezután összegzi a romániai kisebbségek helyzetével kapcsolatos következtetéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×