eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mi a közös Miki egérben, a horogkeresztben és egy meztelen női testben?

Lengyelországban közfelháborodást váltott ki egy óriás poszter, amely Miki egérrel, egy horogkereszttel és egy meztelen női testtel reklámoz egy művészeti tárlatot. A kép alkotója azt állítja, hogy az amerikai életforma visszásságaira akarja felhívni a figyelmet - sokak számára azonban fájdalmas látni egy ház faláról lelógó hatalmas horogkeresztet.

A modern művészet gondolatébresztő és provokatív - mindkettőt sikerült elérnie sikerült a Poznanban kiakasztott és elhíresült Miki egér poszter alkotóinak.

A városban egy felállványozott épület faláról köszönt vissza a járókelőkre egy több méter hosszú és széles, horogkeresztes, piros náci zászló. A zászló alján egy elnyúló, meztelen női test látható, nyakán Miki egér fejével. Alatta a felirat: Poznan a nemzetközi művészet fővárosa.

A poszter, melynek címe NaziSexyMouse az ősszel kezdődő modern művészeti kiállítást reklámozza, de sokak nem vették Max Papeschi olasz művész üzenetét, aki azt mondta: "az amerikai életforma borzalmaira akarta felhívni a figyelmet."

A náci Németország 1939-ben rohanta le Lengyelországot, miközben keleten a Vörös Hadsereg vett el tőle területeket. A németek gettókat és koncentrációs táborokat építettek. A katolikus és a zsidó lengyelek számára egyaránt traumatikus a visszaemlékezés az időszakra. A posztert ráadásul egy zsinagóga közelében húzták fel.

Az ügy bíróság elé került, de a hatóságok úgy döntöttek, nincs szó a nácizmus dicsőítéséről, amelyet Lengyelországban törvény büntet.

A plakátot eddig kétszer megrongálták, és kedden levették. Maria Czarnecka, a galéria igazgatója azt mondta: szeretnék, ha visszakerülne a helyére. "A művészetnek provokatívnak és ellentmondásosnak kell lennie. Ez a poszter nem a fasizmust dicsőíti, hanem azt kutatja, hogyan működnek a jelképek. A Miki egér és a horogkereszt ugyanolyan jelkép. Nem jelentenek semmit, és a globalizált világ részei" - szólt az okfejtés.

A helyi önkormányzat egyik képviselője szerint viszont igenis van jelentésük, és a kép erőszakos fellépés az emberek érzéseivel szemben. A horogkereszt hatmillió lengyel, köztük hárommillió zsidó halálának is a jelképe - mondta Norbert Napieraj.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×