eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Negyed század óta ez lehet a legnagyobb kémcsere

A hidegháborút idéző kémcserére készül az Egyesült Államok és Oroszország. A két ország illetékesei az utóbbi két napban kétszer is találkoztak, de nem voltak hajlandók részleteket elárulni a megbeszélésről. A kiszivárgott információk szerint az Egyesült Államokban elfogott és hamis személyazonosság alatt élő, kémkedéssel vádolt személyeket akarják kicserélni a Nyugat javára kémkedő oroszokra.

Újabb fordulat a kémtörténetben, amelynek korábbi fejezetei a vörös hajú végzet asszonyáról, elásott pénzről és a fiát az ügyért feladó ügynökről szóltak. Az állítólagos orosz kémsejt öt tagját New Yorkba vitték, ahol a csoport másik öt tagját is fogva tartják, miközben egy kémkedéssel vádolt orosz atomtudóst Moszkvába szállítottak egy északi sarkköri büntetőtelepről. A jelek arra utalnak, hogy fogolycsere készül, bár egyik ország sem volt hajlandó ezt megerősíteni.

Igor Szutyjagin atomfizikust 1999-ben tartóztatták le és ítélték 15 szigorított börtönre. Bár már túl van büntetése felén, és végig ártatlannak vallotta magát, ügyvédje szerint nem hagytak neki más lehetőséget: vagy elismeri az ellene felhozott vádakat, és Nyugatra küldik, vagy továbbra is rács mögött marad.
Szutyjagin a családja szerint valószínűleg Bécsbe, majd Londonba mehet, de egyelőre nem tudni, hogyan csatlakozik majd hozzá a felesége és lányai. Hozzátartozói szerint a kutató depressziós, azt mondja, kényszerítették a vallomás aláírására, és nem akarja elhagyni hazáját. A tudóst öt év vizsgálati fogság után ítélték el azért, mert a vádak szerint atom tengeralattjárókról szolgáltatott információkat egy brit cégnek, amelyet valójában a CIA hozott létre. A kutató azzal védekezett, hogy az információ szabad forrásokból is hozzáférhető volt.

Az Atlanti-óceán túloldalán közben valószínűleg az állítólagos kémcsoport tagjai sem örülnek annak, hogy fel kell adniuk az amerikai életformát, de legalább szabadok lehetnek.

Ha a terv megvalósul, akkor 1985 óta ez lehet a legnagyobb kémcsere. Akkor 25, Lengyelországban és az NDK-ban fogva tartott személyt cseréltek ki négy, az Egyesült Államokban elfogottra. Emlékezetes módon a cserét a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti hídon hajtották végre.

Szutyjagin azt mondta: orosz illetékesek egy 11 fős listát mutattak neki - ezen azon személyek neve szerepel, akiket kicserélhetnek. Egyikük, Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés ezredese, akit 2006-ban 13 év fegyházra ítéltek, amiért Nagy-Britanniának kémkedett.

Kommentátorok szerint az oroszoknak állítólagosan kémkedő csoport tagjait azért vitték sietve New Yorkba, hogy ott gyorsan vallomást tehessenek a bíróságon, mert ezt követően rövid időn belül végrehajthatnák a cserét. Közben Moszkvában Anna Chapman édesanyja, Irina Kuscsenko azt mondta: lánya nem valamiféle Mata Hari, és egy 28 éves nő normális életét élte. Az egyik brit bulvárlap azzal fűszerezte a történetet, hogy publikálta a Chapmanről brit ex férje által készített meztelen fotókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×