eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nincs más megoldás: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

A nyugdíjak időzített bombaként fenyegetik az európai országok költségvetését, ezért emelni kell a korhatárt - ezzel fog érvelni az EU Bizottság, amikor szerdán új javaslatot terjeszt be a kérdésről. Statisztikák szerint az Unióban csökken az aktív dolgozók aránya a nyugdíjasok javára.

A gyenge gazdasági növekedés, a magas államadósság és munkanélküliség megnehezíti az európai államoknak, hogy betartsák ígéretüket a nyugdíjak fizetéséről - olvasható az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra kerülő dokumentumában. Az anyagot már a hét elején kiszivárogtatták és több médium is megszerezte azt.

Az EU szerint akkor lesz fenntartható a nyugdíjrendszer, ha a nyugdíjban töltött évek nem nőnek folyamatosan a munkában töltött évekhez képest. Azaz, meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt.

Brüsszel statisztikákkal próbálja megértetni az európai polgárokkal, hogy tovább kell majd dolgozniuk, mint ahogyan számították. Az Unióban az utóbbi 50 évben öt évvel nőtt az átlagéletkor, 2060-ra pedig további hét évvel nőhet.

A munkában töltött évek számának növelése kettős haszonnal is jár: magasabb életszínvonalat és fenntarthatóbb nyugdíjrendszert hoz magával - szól a Bizottság érvelése.

Jelenleg négy aktív munkavállaló jut egy európai nyugdíjasra, de a Bizottság szerint 50 év múlva már csak két munkavállaló nyugdíjjáruléka termeli majd ki egy-egy nyugdíjas járandóságát.

A két évvel ezelőtti statisztika szerint az európaiak átlagosan 61,5 éves korukban mentek nyugdíjba. Franciaország nyolc éven belül 60-ról 62-re akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, míg a német és a spanyol kormány 67 évesen engedné nyugdíjba jelenleg 65 éves korukig aktív dolgozóit. Az elképzelések tüntetéseket is kiváltottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×