eur:
392.88
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Terjed a kínai "vírus"

Kína után Ázsia más országaiban is fenyegeti a dolgozói elégedetlenség az olcsó munkaerőre épülő exportmodellt. Kambodzsában három napos sztrájkot terveznek a jobb munkakörülményeket követelő dolgozók, Vietnamban már korábban több ezren álltak le a munkával.

Az egyre öntudatosabb kínai gyári alkalmazottak után a dél-kelet ázsiai térség más országaiban is újabb jogokat és több fizetéseket követelnek a dolgozók, ez pedig megdrágíthatja az onnan érkező importtermékeket, de egyúttal könnyebbé teheti az olcsón termelő ázsiai versenytársak által szorongatott nyugati cégek életét.

Az egyre többet követelő kínai dolgozók miatt a külföldi tulajdonosok más ázsiai országokba próbálják áttelepíteni a gyártást a régióban. Kambodzsában, Laoszban és Vietnamban a kínai fizetések töredékét kell csak megadniuk munkásaiknak, de már ezekben itt is egyre nagyobb a nyomás a béremelés érdekében.

Kambodzsában havi 43 eurót fizetnek egy ruházati üzemben dolgozó munkásnak, és a kormány azt javasolta, hogy további 2,5 dollárral emelkedjen a fizetés. A 800 ezer főt képviselő Szabad Szakszervezet azonban azt mondja: háromnapos sztrájkot rendel el, ha nem emelik 55 euróra a minimálbért. Vietnamban és Laoszban már növelték a minimális fizetést - jegyezte meg a Financial Times.

Kambodzsában jelenleg 100 százalékban külföldi tulajdonú cégek is működhetnek, ugyanakkor viszonylag erősek a szakszervezetek.

A helyi Kereskedelmi Minisztérium adatai szerint az első negyedévben 290 új külföldi cég jegyeztette be magát, azaz felével több, mint az előző évben. Dél-Kelet-Ázsiában a legfontosabb Kínán kívüli gyártóbázis azonban egyelőre Vietnam. Laoszban és Kambodzsában fejletlen az infrastruktúra, drága az energia, és elterjedt a korrupció, ennek ellenére a multinacionális cégek készülnek újabb befektetésekre. Most viszont szembesülniük kell azzal, hogy Kínához hasonlóan a helyi dolgozók bérigényei is növekedni kezdenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×