eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már csak a válogatott mentheti meg a német koalíciót

Rendkívüli ülésen elemzik a német államfőválasztás tanulságait a pártvezetők Berlinben. A szövetségi elnököt csak kilenc órán át tartó, háromszori szavazási forduló után sikerült megválasztani, holott a kormányzó jobbközép koalíció biztosra vette, hogy jelöltje, Christian Wulf tekintélyveszteség nélkül kerül a legmagasabb állami tisztségbe.

Tegnap óta az 51 éves, magas, szinte mindig mosolygó, jóvágású kereszténydemokrata politikus, Christian Wulff Németország államfője. Wulff eddig Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke volt, tisztségét ma David McAlister vette át.

A 39 éves, ugyancsak kereszténydemokrata politikus 1971-ben, Berlinben született az ott állomásozó brit erők egy tisztjének és egy német zenetanárnőnek a fiaként, így mindkét nyelvet tökéletesen beszéli. McAlister napokon belül beköltözik abba a hannoveri villába, amelyet Christian Wulff és családja rövidesen kiürít, hogy a Berlin központjában lévő, klasszicista stílusban épült Bellevue palotában elfoglalja az elnöki lakosztályt.

A Wulff megválasztása körüli hercehurca súlyosan megtépázta Angela Merkel koalíciójának tekintélyét. Noha két korábbi elnököt - 1969-ben Gustav Heinemannt és 1994-ben Roman Herzogot - is csak a harmadik fordulóban választották meg, szerdán már a első fordulóban kiderült, hogy a keresztény-liberális tömbből 44-en nem a hannoveri politikust támogatták, hanem a szociáldemokraták és a zöldek párton kívüli ellenjelöltjét támogatták.

Kommentátorok szerint a második forduló még tovább rontotta a koalíció tekintélyét, habár ezt a kancellár a demokrácia jó működése bizonyítékának minősítette.

Jól értesült források szerint most már csak a német labdarúgó válogatott döntőbe jutása biztosíthat lélegzetvételnyi szünetet a jobbközép koalíció számára, hogy rendezze a sorait, stabilizálja a helyzetét és javítsa igencsak megcsappant népszerűségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×