eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Írország kikecmergett a recesszióból

Sikerült kimásznia a recesszióból az ír gazdaságnak, azt követően, hogy a pénzügyi válság során az ország halmozta fel a legnagyobb költségvetési hiányt az eurozónában. Az első negyedévben már közel három százalékos volt a gazdasági növekedés.

Üresen álló lakóparkok, csökkentett fizetésért dolgozó közalkalmazottak - ez volt a korábbi ingatlanboomnak véget vető hitelválság és a súlyos költségvetési megszorítások öröksége Írországban. Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország küszködik magas költségvetési hiánnyal az eurózónában, de sehol sem olyan magas annak a GDP-hez viszonyított hiánya, mint az íreknél.

Jó hír viszont számukra, hogy a tavalyi év végével szemben 2010 első hónapjában már 2,7 százalékkal növekedett az ír GDP, miközben elemzők csak egy százalékos növekedésre számítottak. A motor az export volt, és ez arra utalhat, hogy a többmilliárdos költségvetési kiadáscsökkentés mégsem veti olyan mértékben vissza a növekedést, mint ahogyan tartottak tőle.

Előzőleg az ír gazdaság már 2008 óta zsugorodott, és a GDP 14,3 százalékát kitevő költségvetési hiány alakult ki, ez pedig még Görögországénál is magasabb volt.

Írország azért is égette meg magát, mert bankjai nagymértékben koncentráltak az ingatlanpiacra. A gondokra viszont egy olyan megszorító csomaggal válaszolt, amely példaként szolgált más, hasonló helyzetbe jutott országoknak.

A mostani jó hír ellenére a Moody's hitelminősítő egyik szakértője arra figyelmeztetett: a folyamatos növekedés csak a jövő év végére állhat be. A Nemzetközi Valutaalap is azt mondja, Írország csak fokozatosan kerül vissza a növekedési pályára, és emiatt még mindig veszélyben lehetnek a költségvetési hiányt csökkentő intézkedések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×