eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megszorítások a brit költségvetésben: nyugdíjkorhatár és áfakulcs-emelés

Az Európai Uniós országok közül legmagasabb államadósság visszafizetésével és egyéb súlyos gondokkal küzdő brit gazdaság egyensúlyának helyreállítása végett az új konzervatív-liberáldemokrata koalíciós kormány a most beterjesztett első költségvetésébe népszerűtlen szükségintézkedéseket is kénytelen volt belefoglalni. A két legnagyobb visszhangot kiváltó lépés, hogy a nyugdíjkorhatárt 66 évre emelik, az áfakulcs pedig 20 százalékra emelkedik.

Britek millióinak kell tovább dolgozniuk mielőtt jogosultakká válnak az állami nyugdíjra. A választáson vesztes szocialista kormány is tervezte ezt, de csak 2024-re. Az új kormányzat előrehozta az emelést: 2016-tól csak a hatvanhat éves férfiak mehetnek nyugdíjba, s már hallhatók olyan hírek is, hogy idővel hetven év lesz számukra a nyugdíjkorhatár.

Néhány év múlva a nők nyugdíjkorhatárát is emelik. A szakszervezetek élesen bírálják a lépést, a szakértők azonban nem találnak kivetnivalót benne, már csak azért sem, mert ily módon évi 13 milliárd fontot takarít meg az államkassza.

A jóléti társadalmakban demográfiai változások mennek végbe: az emberi élet határa kitolódott, ami a nyugdíjasok számának növekedését jelenti, de azt is, hogy az emberek idősebb korban még munkaképesek.

Az egyik kommentátor rámutat, hogy ha azt vennénk figyelembe, hogy az 1920-as évek óta miként tolódott ki a brit férfiak várható legmagasabb átlagéletkora, és ezzel tennénk arányossá a nyugdíjkorhatárt, akkor ezt ma hetvenöt évben kellene törvényesíteni. A statisztika azt mutatja, hogy a most születő brit fiúk 25 százaléka meg fogja érni a századik születésnapját.

Az állam kötelessége, hogy nyugodt öregkort biztosítson mindenki számára. S jelenleg a brit államkiadások kétharmada a nyugdíjfizetésre megy el. Ha nem tolnák ki a korhatárt, a következő nemzedék keresői számára a jövedelemadót kellene emelni, hogy az összeg előteremthető legyen.

Megfontolandó persze az, amire a szakszervezetek hívják fel a figyelmet: a fizikai dolgozók kevésbé bírják a munkát idős korban, mint a tisztviselők vagy diplomás szakemberek.

Az áfakulcs emeléséről folynak a viták. Ellenzői azt hangsúlyozzák, hogy ettől a szegényebb rétegek is szenvednek majd, és az intézkedés gyengíthet a koalíciót képező konzervatív illetve liberális demokrata párt szövetségén, mert a választási harcban, amikor még nem derengett fel a koalíció lehetősége, a liberálisok keményen támadták a torykat mint a lehetséges áfakulcs-emelés eltervezőit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×