Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ha külföldinek nézel ki, folyamatos igazoltatásokra számíthatsz\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre nagyobb az elégedetlenség az Arizonában bevezetett törvény ellen, amely keményen fellép az illegális bevándorlókkal szemben. A jogszabályt egyaránt bírálták emberjogi aktivisták, a mexikói elnök és Barack Obama kormánya is jogi lépésekre készül.

Az arizonai bevándorlási törvény olyan heves érzelmeket kavart, hogy hétfőre sült babból horogkeresztet kentek a helyi parlament épületének ablakaira. Az aktivisták szerint a helyi szinten elfogadott törvény egyszerre ad túl sok hatalmat a rendőrség kezébe és korlátozza az amerikai szövetségi hatóságok felügyeleti jogát.

A menetrend szerint nyár közepén életbe lépő törvény bűncselekménnyé nyilvánítaná az Egyesült Államokban való illegális tartózkodást, a rendőrök pedig jogot kapnának arra, hogy a gyanús kinézetű (értsd: vélhetően latin-amerikai) személyeket kifaggassanak arról, jogosan vannak-e amerikai területen.

"Ha külföldinek nézel ki, akkor folyamatos igazoltatásokra számíthatsz majd" - mondta az Amerikai Polgári Jogi Unió nevű civilszervezet helyi képviselője.

A helyi parlament előtt már második napja tüntetnek azok, akik szerint a rendőrség "rászáll" majd a latin-amerikai külsejű emberekre. Washingtonban a Fehér Ház nem zárta ki, hogy pert indít Arizona állam ellen. Obama elnök is rendőri túlkapásoktól tart, mexikói kollégája, Felipe Calderon pedig azt mondta: a törvény diszkriminál, és komolyan sérülhetnek az Arizonával fenntartott kereskedelmi és politikai kapcsolatok.

Ami leginkább dühíti a bevándorlókat, és az aktivistákat az az, hogy ha valaki nem tudja iratokkal bizonyítani, hogy jogosan tartózkodik Amerikában, akkor akár fél év börtönre ítélhetik, és 2500 dollárra bírságolhatják. A szövetségi, tehát a nem helyi kormány eddig csak kitoloncolta az illegálisnak tartott bevándorlókat.

Becslések szerint Arizonában közel 500 ezer illegális bevándorló él.