eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Ha külföldinek nézel ki, folyamatos igazoltatásokra számíthatsz"

Egyre nagyobb az elégedetlenség az Arizonában bevezetett törvény ellen, amely keményen fellép az illegális bevándorlókkal szemben. A jogszabályt egyaránt bírálták emberjogi aktivisták, a mexikói elnök és Barack Obama kormánya is jogi lépésekre készül.

Az arizonai bevándorlási törvény olyan heves érzelmeket kavart, hogy hétfőre sült babból horogkeresztet kentek a helyi parlament épületének ablakaira. Az aktivisták szerint a helyi szinten elfogadott törvény egyszerre ad túl sok hatalmat a rendőrség kezébe és korlátozza az amerikai szövetségi hatóságok felügyeleti jogát.

A menetrend szerint nyár közepén életbe lépő törvény bűncselekménnyé nyilvánítaná az Egyesült Államokban való illegális tartózkodást, a rendőrök pedig jogot kapnának arra, hogy a gyanús kinézetű (értsd: vélhetően latin-amerikai) személyeket kifaggassanak arról, jogosan vannak-e amerikai területen.

"Ha külföldinek nézel ki, akkor folyamatos igazoltatásokra számíthatsz majd" - mondta az Amerikai Polgári Jogi Unió nevű civilszervezet helyi képviselője.

A helyi parlament előtt már második napja tüntetnek azok, akik szerint a rendőrség "rászáll" majd a latin-amerikai külsejű emberekre. Washingtonban a Fehér Ház nem zárta ki, hogy pert indít Arizona állam ellen. Obama elnök is rendőri túlkapásoktól tart, mexikói kollégája, Felipe Calderon pedig azt mondta: a törvény diszkriminál, és komolyan sérülhetnek az Arizonával fenntartott kereskedelmi és politikai kapcsolatok.

Ami leginkább dühíti a bevándorlókat, és az aktivistákat az az, hogy ha valaki nem tudja iratokkal bizonyítani, hogy jogosan tartózkodik Amerikában, akkor akár fél év börtönre ítélhetik, és 2500 dollárra bírságolhatják. A szövetségi, tehát a nem helyi kormány eddig csak kitoloncolta az illegálisnak tartott bevándorlókat.

Becslések szerint Arizonában közel 500 ezer illegális bevándorló él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×