INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Milyen az Obama-féle atommentes világ?

Infostart / InfoRádió
Az ázsiai szövetségesek üdvözölték az Egyesült Államok új atomdoktrínáját, amely szerint bizonyos esetekben akkor sem válaszolna nukleáris ellencsapással, ha az országot vagy érdekeltségeit tömegpusztító fegyverekkel támadnák. Kína azonban egyelőre nem reagált.

Ugyan az Obama-kormányzat korlátozná az atomfegyverek esetleges bevetését, mindez nem jelenti azt, hogy Irán és Észak-Korea elkerülhetne egy esetleges atomcsapást.

A most kiadott új nukleáris doktrína szerint az Egyesült Államok nem hajt végre atomcsapást az atomsorompó egyezményt aláíró, és vállalásaikat betartó államok ellen - még akkor sem, ha azok vegyi-, vagy biológiai támadást indítottak Amerika, vagy érdekeltségei ellen. Olyan államokra sem mér atomcsapást, amelyek nem rendelkeznek atomfegyverrel. Az Egyesült Államok emellett leállítja az atomteszteket, és nem fejleszt ki újabb robbanófejeket.

Obama egy évvel ezelőtt, Prágában beszélt arról, hogy egy atomfegyvermentes világot szeretne. Az elnök csütörtökön ismét a cseh fővárosban lesz, hogy aláírja Oroszországgal a két atomhatalom arzenáljának jelentős csökkentéséről szóló szerződést.

Akiket nem hat meg Obama aktivizmusa, az Irán és Észak-Korea, mert ezek az országok nem hajlandók korlátozni nukleáris ambícióikat, és így továbbra is célpontjai az amerikai atomrakétáknak.

A II. világháborús emlékek miatt a kérdésre különösen érzékeny Japán - amely az Egyesült Államok legnagyobb ázsiai szövetségese -, azonnal üdvözölte az új doktrínát. "Ez az első lépés az atomfegyvermentes világ felé"- mondta Hatojama Jukio japán miniszterelnök. Támogatta az amerikai lépést Új-Zéland is.

A kínai kormány azonban nem volt hajlandó kommentálni Washington új politikáját, amely pedig felszólítja Pekinget, hogy tegye világosabbá: milyen esetekben vetné be atomfegyvereit. Siu Tien kai kínai miniszterelnök-helyettes azt mondta: országa nukleáris politikája az 1960-as évek óta változatlan, és józan ítélőképességű ember nem kérdőjelezi meg azt - jelezve azt, mennyire sértőnek találják a Washingtonból érkező felszólításokat. Előfordulhat, hogy Hu Csintao kínai elnök mégis reagál majd, amikor a jövő héten az Egyesült Államokba utazik egy, a témában tartott nemzetközi találkozóra.

Pekingnek száz robbanófeje van szemben Amerika többezres arzenáljával, és Kína jelezte: csak ellencsapásnál használna nukleáris fegyvert.


A címlapról ajánljuk