eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Belgium lehet az első európai ország, ahol betiltják a burkát

Belgium az iszlám és Európa körüli vita frontvonalába került az arcot eltakaró iszlám ruházatról szóló döntéssel. A szövetségi parlament illetékes bizottsága ugyanis a burka és a nikáb viselésének betiltására szavazott.

A belga szövetségi parlament belügyi bizottsága egyhangúlag döntött úgy, hogy a muzulmán nők közterületeken ne viselhessék az arcot teljesen vagy részben eltakaró burkát vagy nikábot.

A korábbi toleranciával szemben jelzésértékűek voltak a képviselők nyilatkozatai: Denis Ducarme konzervatív honatya egyenesen azt mondta: büszke arra, hogy Belgium az első ország, amely törvényben szabályozza "ezt a kényes kérdést".

A javaslatot egy liberális képviselő terjesztette be, aki szerint "nem adható meg valakinek az a jog, hogy másokra nézhessen, ha őt nem lehet látni". "A személyt teljesen eltakaró ruházatot törvénnyel kell tiltani. A burka közterületen való viselése nem egyeztethető össze a nyitott, liberális és türelmes társadalommal" - fejtegette.

Mint a Guardian megjegyzi, Franciaországban és Hollandiában is hasonló törvényeket fontolgatnak. Kanadában, Québec tartomány pedig a közhivatalokban korlátozta az arcot eltakaró viseletet - a közvélemény elsöprő támogatása mellett.

A belga voks azért is érdekes, mert a politikailag és kulturálisan is erősen tagolt országban ritka módon szinte az összes párt támogatta a tilalmat. A szövetségi parlament várhatóan április közepén megszavazza a tilalmat, amely nyáron már életbe is léphet.

A tiltás megsértőit hétnapos elzárással büntethetik. Belgiumban félmillió muzulmán él, és közülük nagyon kevés nő viseli a burkát vagy a nikábot. Kommentátorok megjegyzik: a vita valójában a fejkendőről szól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×