eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Két párt verseng a szlovákiai magyar választók szavazataiért

Véglegessé vált, hogy a júniusi szlovákiai parlamenti választásokon 18 párt és mozgalom indul. A magyar választók bizalmáért két párt verseng majd.

Miután a szlovák Központi Választási Bizottság bejegyezte az összes politikai párt és koalíció választási listáját, nyilvánvalóvá vált, hogy összesen 18 politikai szervezet száll versenybe a június 12-i parlamenti választásokon a több mint négymillió választópolgár szavazataiért.

A nyilvántartásba vétel feltétele volt, hogy minden párt vagy koalíció banki kivonattal igazolta a törvény által előírt 16 596 eurós kaució befizetését. Az a párt vagy koalíció, amely a választáson megszerzi a voksok legalább két százalékát, a belügyminisztériumtól a pénzt visszakapja. Az alacsonyabb támogatást szerző tömörülések kauciója viszont az állami költségvetésé marad.

Négy évvel ezelőtt 21 párt indult a választásokon, de csak hat került be a parlamentbe. A felmérések szerint ez a szám feltehetően most sem változik lényegesen, a nagy esélyesnek a Robert Fico vezette SMER - Szociáldemokrácia számít, amely megszerezheti a szavazatok akár 40 százalékát.

A magyar választók kegyeiért ezúttal két pár is verseng majd, a Magyar Koalíció Pártja és a Bugár Béla vezette Híd - Most, mely számít a szlovák választók szavazataira is. Némely felmérés szerint a megosztottság miatt előfordulhat, hogy egyik párt sem éri el a parlamentbe való jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

A Magyar Koalíció Pártja a 7-es számmal indul, a Hídnak az utolsó, 18-as számot sorsolták ki. Kuriózumnak számít, hogy az indulók között ott van a fura nevű Pali Búcsúpohara Vidám Politikai Párt is.

A választási kampány hivatalosan a választások előtt 21 nappal, tehát május 22-én veszi kezdetét, ám több párt most elindította választási hadjáratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×