eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Európa haragszik Izraelre

Bár Izrael közvetlen bírálatát elkerülte, az Európai Unió elítélte hogy a Hamász egyik vezérét meggyilkoló csoport csaló módon megszerzett európai útlevelekkel jutott be Dubajba. A politikai viták ellenére azonban az EU Izrael legnagyobb kereskedelmi partnere. Szvetnik Endre összefoglalója.

Az izraeliek nem sok szimpátiára számítanak Európában, amikor az országuk elleni fenyegetéssel magyarázzák például a tavalyi, 1400 palesztin civil halottat követelő gázai offenzívát. Az a tény, hogy Dubajban, a militáns Hamász egyik vezetőjét meggyilkolták egy szállodában, és az akcióval vádolt csoport tagjai európai útlevelekkel utaztak, szintén ártott a kétoldalú kapcsolatoknak - azért, mert sokan az izraeli titkosszolgálat, a Moszad kezét látják a dologban.

Azzal, hogy az EU külügyminiszterek most élesen bírálták, hogy személyes adatok ellopásával kiállíttatott európai útleveleket is felhasználtak a gyilkosság előkészítéséhez, kimondatlanul is Izraelt kritizálták.

David Miliband brit külügyminiszter Brüsszelben találkozott Avigdor Liebermannal, izraeli kollégájával és úgy fogalmazott: "ki akarja fejezni a mélységes aggodalmat, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Európában is". Magyarra lefordítva ezt üzente az izraelieknek: "nagyon haragszunk önökre".

Annak ellenére, hogy Európában inkább hajlanak a zsidó állam bírálatára, mint Amerikában, valójában Európa Izrael legnagyobb kereskedelmi partnere, és Izrael oldalán áll, ha az iráni atomprogramról van szó. Ezért megfigyelők szerint kevéssé valószínű, hogy diplomáciai válság lesz az ügyből.

Hétfőn napvilágra került az is, hogy két további, csaló módon megszerzett brit útlevelet is felhasználtak a támadók, a francia, ír és német okmányok mellett.

Izrael nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy a Moszad hírszerzőügynökség szerepet játszhatott Mahmud al-Mabhúh, a militáns Hamász katonai szárnya alapítójának megölésében. A dubaji rendőrök szerint a csoport négy tagja betört al-Mabhúh szállodai szobájába, majd amikor az visszatért, megölték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×