eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Nősténymajmokká" változtatják a nőket a zöldek?

Franciaország egyik vezető feminista írója szerint a zöld mozgalom aláássa a nők évtizedek óta elért jogait, és "otthon ülő földanyákká" akarja változtatni őket. Új könyvében azt írja, hogy ha nőkről van szó, akkor a zöldek egy követ fújnak a konzervatívokkal - és a gyermekpszichológusokkal.

Elisabeth Badinter haragszik - egyszerre a mosható pelenkákért kampányoló zöldekre, az anyatejjel való szoptatást forszírozó aktivistákra és a gyerekpszichológusokra.

Franciaország vezető feminista írója "Konfliktus, a Nő és az Anya" című könyvében azt írja, hogy az új konzervatív forradalom aláássa azt, amit a francia nők az utóbbi évszázadban elértek.

Kirohanása azonban azt is jelzi, mennyire összekuszálódtak az ideológiai vonalak a modern társadalmakban. Az angol nyelvű országokban általában a konzervatívok vagdossák a "politikailag korrekt" jelzőt a túl engedékenynek tartott liberálisokhoz. Franciaországban azonban éppenséggel a női jogvédő Badinter az, aki konzervativizmussal vádolja a liberálisokat. Szerinte ugyanis egy "banda" elviselhetetlen bűntudatot akar kelteni azokban a nőkben, akik nem maradnak otthon és nem szoptatják gyerekeiket, amíg csak lehet.

"A tökéletes francia anya" - írja - "hat hónapig szoptat, és nem viszi bölcsödébe gyerekét, mert a babának a mamával kell lennie. Gyanakszik minden műanyag- és nem biotermékre. A konzerv bébiétel az önzés jelképe lett" - jegyzi meg.
Még azért is bírálják a nőket, ha szülés közben érzéstelenítést kérnek, mert szembeszállni a természettel "rossz dolog".

Olyan, mintha nősténymajmok lennénk - panaszolja fel a 65 éves, és Franciaországban eddig igen népszerű író, aki kigúnyolta a "müzlifaló környezetvédőket". Badinter a francia jobboldalt okolja, amelynek kormányai a 90-es években a gyeshez hasonló támogatást vezettek be.

A kirohanásra nem maradt el a reakció. Badintert megvádolták azzal, hogy tagadja az anyaság lényegét, és elfelejti, hogy a nőknek továbbra is lehetőségük szabályozni, hogy akarnak-e gyereket. A gyerekek felnevelése pedig sikerélményt okoz - mondta a kormányzó UMP párt egyik női képviselője.

Franciaországban az ipari országok között a legmagasabb azoknak a nőknek az aránya, akik első gyermekük születése után visszatérnek a munkába. Ugyanakkor itt a legmagasabb a születési arány is Európában.

Badinter úgy látja, ha túl nagy a nyomás az anyákon, hogy maradjanak otthon, akkor éppenséggel csökkenni fog a születési ráta. A férfiak pedig felmentést kapnak a házimunka alól, és odavész a nők szabadsága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×