Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington bízik az újabb Irán-ellenes szankciók elfogadásában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irán bejelentette, hogy keddtől fokozza az urándúsítást, mert nem sikerült megállapodni a nyugati országokkal a hasadóanyag cseréjéről. Az iszlám köztársaság ezzel közelebb kerül ahhoz, hogy fegyverekben is használható tisztaságú uránt állítson elő - ám azt állítja: az anyagra egy orvosi izotópokat létrehozó reaktorhoz van szüksége.

A korábbinál jobban dúsított uránt kezd el előállítani keddtől Irán - közölték a teheráni hatóságok, s ez újabb aggodalmakat váltott ki nyugaton és Oroszországban is.

Az Iráni Atomenergia Hivatal szerint az eddigi 3,5 százalékos dúsítottságú uránnal szemben 20 százalékosra dúsított anyagot kezdenek létrehozni. Azért döntöttek így, mert a nyugat "visszautasította", hogy külföldön dúsítsák az anyagot a teheráni kutatóreaktor számára, amely orvosi izotópokat állít elő.

Atombomba létrehozásához 80 százalékosra dúsított urán szükséges, de szakértők szerint Teherán a 20 százalékos dúsítással jelentős lépést tett abban az irányban, hogy nukleáris robbanófejet hozhasson létre.

Teherán 164 új, a dúsításhoz használt centrifugát állított üzembe, amelyek két-háromszor annyi dúsított uránt tudnak előállítani, mint amennyire a kutatóreaktornak szüksége van.

A lépés aggodalmakat váltott ki Oroszországban is, amely korábban nem támogatta az Irán elleni ENSZ-szankciókat. Kína azonban, amelynek szintén vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ellenáll, és továbbra is a tárgyalások folytatását szorgalmazza.

Az Egyesült Államok ennek ellenére úgy látja, hogy az ENSZ BT heteken belül meghozhatja az iszlám köztársaság elleni büntető intézkedéseket és korlátozhatja a kapcsolatokat az iráni központi bankkal, hajózási társaságokkal és energiaipari vállalatokkal.