eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla

A franciák többsége szerint létezik a sajátos francia identitás

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák 65 százaléka úgy véli, hogy társadalmukban meggyengült a nemzeti identitás érzése. A vélemények természetesen eltérőek arról, hogy a jelenséget mi okozta: legtöbben, a megkérdezettek 30 százaléka a bevándorlást, további 20 százalékuk az értékek elvesztését, egy másik 18 százalék pedig a kulturális és etnikai keveredést jelölte meg fő okként.

A bevándorlásügyi miniszter az eredmény kapcsán azt mondta: mindez azt mutatja, hogy szükség van a nemzeti identitásról immár harmadik hónapja zajló vitára, és az annak nyomán megfogalmazódó ötletekre. A kormány egyébként a témáról hétfőn tanácskozást tart, és azon Eric Besson konkrét intézkedéseket javasol majd, melyek egyebek mellett a "köztársasági alapelvek" megerősítését fogják szolgálni. A miniszter e mellett a bevándoroltak beilleszkedésén is javítani szeretne, bár azt egyelőre nem tudni, hogy ez konkrétan mit fog jelenteni.

A felmérésből egyébként az is kiderül, hogy a franciák 82 százaléka úgy véli, létezik sajátos francia identitiás, 75 százalékuk pedig büszke franciaságára. Érdekesség ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 52 százaléka meggyőződései és értékei alapján érzi magát franciának, a nemzeti hovatartozást 43 százalék, a családi gyökereket 29, az anyanyelvet 26, míg a vallást 22 százalék említette mint identitást meghatározó elemet.

A bevándorlásügyi miniszter szerint a válaszok világosan jelzik, hogy a társadalom túlnyomó része tudatában van a kérdés fontosságával, és úgy véli, egy új "köztársasági szerződésre" is igény mutatkozik. Eric Besson azt szeretné, ha a nemzeti identitásról szóló vita a márciusi helyhatósági választások után is folytatódna, és amennyiben arra a kormányfő rábólint, úgy április elejétől országos turnéba kezd, amelynek során összegzi majd az eddig megfogalmazódott javaslatokat, és azok alapján konkrét cselekvési tervet dolgoz ki.

Az új felmérés egyébként a legjobbkor jön a miniszternek, a 2009 novemberében az ő kezdeményezésére elindított országos vita - amelyért egyébként boldognak és büszkének érzi magát - erősen megosztja ugyanis a francia társadalmat. Egy múlt héten közzétett felmérés szerint az emberek 53 százaléka úgy véli, a téma kizárólag kampánycélokat szolgál, 63 százalékuk szerint pedig a kérdésről tartott eddigi eszmecserék nem voltak konstruktívak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×