INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Omaba személyes kudarca a republikánus győzelem

Infostart

Egy nappal a kínos választási vereség után az amerikai demokraták és Barack Obama elnök is hajlik arra, hogy még inkább felvizezzék az egészségügyi törvényjavaslatot - abban bízva, hogy valamilyen törvényt mégiscsak el tudnak fogadni.

A republikánus Scott Brown még be sem fejezte az ünneplést, miután megnyerte a massachusettsi szenátusi helyet, és így képes lesz megakasztani a sokak által gyűlölt egészségügyi reformtervet. Csak egyetlen szenátusi hely elveszéséről van szó, de pár órával a vereség után a demokraták máris arról beszélnek: hajlandók tovább felvizezni a javaslatot, csakhogy a republikánusok, akiknek voksaira immár szükség lesz, belemenjenek annak elfogadásába.

Obama közben elismerte, hogy "az emberek dühösek", de azt állította: nem elnöksége egy éve miatt, hanem azért, ami az előző nyolc évben történt. Scott Brown, aki a republikánusok ünnepelt sztárja lett, viszont azt mondta: Massachusettsben népszavazást tartottak Obama első évéről.

Az elnök úgy indult neki a politikája sarokkövének nevezett egészségügyi reformnak, hogy mindenkire ki akarta terjeszteni a szolgáltatást, meg akarta tiltani, hogy a magánbiztosítók egészségi állapot vagy életkor alapján diszkriminálják az ügyfeleket, és áraik lenyomására akarta késztetni őket azzal, hogy egy állami egészségbiztosító is megjelent volna a piacon. Ahogy kezdett erősödni a közvélemény és a republikánusok ellenállása, úgy volt kénytelen kivenni a javaslat egyes elemeit, és a törvény ma már egy süllyedő léggömbhöz hasonlít, amelynek utasai minden súlyos tárgyat kidobálnak, de az továbbra is csak ereszkedik.

A politika foglya

Az állami egészségbiztosító tervét már rég kidobták, a demokraták - törvényhozói "szupertöbbségük" elveszítése után - most hajlandók még tovább vizezni a javaslatot, így például a biztosítók egy idő után igenis diszkriminálhatnák ügyfeleiket.

Úgy tűnik, a 90-es években, Bill Clinton elnöksége alatt egyszer már megfúrt amerikai egészségügyi reform továbbra is a politika foglya marad. Egyes kétségbeesett demokrata politikusok ugyanis szavazási trükkökkel szeretnék életben tartani a törvényt. Az amerikai törvénykezési rendszer szerint a Kongresszus és a Szenátus is saját törvényt fogad el, ezeket összegyúrják, majd egy szuper-végszavazáson lesz belőle "igazi" törvény, amelyet az elnök aláír.

A massachusettsi választás előtt már megkezdődött a két javaslat összegyúrása, ám ez most elakadhat - hiába figyelmeztette Obama a törvénykezőket. Így egyes demokraták szerint az alsóháznak is a csomag szenátusi változatát kellene elfogadnia. Ezt viszont sokan politikai manipulációnak tartják.

Akárhogy is lesz, Barack Obama súlyos presztízsveszteséget szenvedett: egy évvel ezelőtt változást ígért, de ellenállásba ütközött. Azt mondta, hogy az egészségügyi törvény lesz kormányzása legfontosabb eredménye - most azonban már arról is beszélnek, hogy a törvényt több darabra vágva, részenként fogadják el - és így kérdéses, hogy mi marad az eredeti elképzelésből.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018