INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A brazil rendőr előbb lő, aztán kérdez

Infostart / InfoRádió
A brazil rendőrség 11 ezer embert végzett ki az elmúlt hat évben az ország két nagyvárosában - állítja a Human Rights Watch jogvédő szervezet. Néhány éve az ENSZ hasonló jelentésben ítélte el a hatóságokat, amelyek a nyomornegyedek bűnbandái ellen folytatnak a harcot. Mivel Rio de Janeiro olimpiát rendezhet, a problémát többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Ezrével végezte ki titokban a bűnözőket, vagy tussolt el gyilkosságokat a riói és a Sao Pauló-i rendőrség - olvasható a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében.

A nyomornegyedekben a kegyetlenkedő bandák ellen fellépő rendőrök közül sokan azonban igazolva látják a szintén kegyetlen fellépést, amikor inkább helyben agyonlövik a gyanúsítottakat, semmint, hogy bevigyék őket.

Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os olimpiát és így, ha Brazília nem lép fel az erőszak ellen, akkor elhúzódó kampány indulhat ellene - hasonlóan ahhoz, ahogy Kínát támadták a jogvédők.

A brazil emberi jogi főmegbízott maga is elismerte, hogy a helyzet rossz, és azt mondta: oktatóprogramok indultak a rendőrök számára az emberi jogok tiszteletéről és az erő arányos alkalmazásáról. Emellett megpróbálják olyan fegyverekkel ellátni őket, amelyek kevésbé gyilkos erejűek, mint a jelenlegi arzenál.

Az illetékes szerint változik a fegyveres erők gondolkodása és kezdik megérteni, hogy a fegyveres szembenállás mindkét oldalon áldozatokat szed, és nem oldja meg a problémát. Maguk az érintettek - a riói és Sao Pauló-i rendőrség - azonban nem kommentálták a hírt.

Rio állam közbiztonsági igazgatója ugyanakkor a 2008-as, hasonlóan kritikus hangvételű ENSZ-jelentés után tavaly azt mondta: a bírálók nem fogják fel, hogy a rendőröknek folyamatosan felfegyverkezett, a nyomornegyedekben uralkodó drogbandákkal kell szembeszállniuk, akik katonai arzenállal, gránátokkal, sőt légvédelmi fegyverekkel is rendelkeznek.

Októberben a riói bandák támadásai során először lőttek le egy rendőrségi helikoptert, amely a 2014-es futball vébé döntőjének helyszínétől 2 kilométerre zuhant le. A jogvédők statisztikája szerint minden 24 letartóztatott emberből egyet megölnek a rendőrök. Az Egyesült Államokban 37 ezer letartóztatottból hal meg egy rendőri intézkedés idején.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk