eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla

Temetetlen halottak az utcákon Haitin

Földi pokolnak írják le a szemtanúk Haitit - mivel a pusztító földrengés tovább szedi áldozatait. Mivel a kormányhatalom gyakorlatilag összeomlott, a megindult segély lassan jut el a túlélőkhöz. A kaotikus helyzetben az Egyesült Államok részben átvette az irányítást a szigetországban.

Port-au-Prince repülőtere nem rongálódott meg, de túl kicsi ahhoz, hogy további, segélyt hozó gépeket fogadjon. A kirakodás pedig akadozik, mivel nincs elég targonca, emelőgép és üzemanyag, hogy az üres gépek elrepülhessenek és újak érkezzenek a helyükre. Az egyik kínai segélygépet például 6 órán át rakodták ki.

A segítség és a nemzetközi mentőalakulatok egy része a szomszédos Dominikai Köztársaságban ragadt. Mivel a 7-es erejű földrengés megrongálta a fővárosi kikötőt is, így a repülőtér a legfontosabb ellátási útvonal.

Pedig a segítség nagyon kell, mert az elkövetkező pár nap kritikus a túlélők számára, a sérülteket sürgősen el kellene látni, de nincs elég orvos és kórházi dolgozó. Magukban a kórházakban egymás mellett fekszenek a földön a letakart halottak és a sérültek, köztük a haldoklók.

Több ezer áldozatot már tömegsírokba temettek, miközben a családtagok halottaikat keresik az utcákon heverő holttestek között. A városban mindenhol érezni a hullaszagot. Továbbra sincs víz és áram, az instabil országban már korábban jelenlévő segélyügynökségek saját eltűnt munkatársaikat is keresik. A túlélők éheznek és az összedőlt üzletekben kutatnak étel után. Az emberek egyre türelmetlenebbek, amiért nem jut el hozzájuk a segély: "Több orvost, kevesebb újságírót!" - rázta az öklét az egyik túlélő egy tévéstáb felé.

Port-au-Prince-be ugyanakkor bejutottak nemzetközi - belga, francia, spanyol és amerikai - mentőalakulatok, akik az éjszaka egy kétéves kisfiút húztak ki a romok alól. Kimentették egy nemzetközi segélyügynökség alelnökét is, az ENSZ-központnál pedig egy észt munkatársat ástak ki. A brazil békealakulat katonái pedig egy csecsemő születésénél segédkeztek. A misszióvezetőt azonban továbbra sem találják.

Az ENSZ-misszió részlegesen működik, és a katonák egy része járőrözik az utcákon. Mindeközben több tízezer helyi lakos továbbra is a romok alatt van, és az emberek csákányokkal és puszta kézzel próbálják takarítani a törmeléket.

Közben a hatalmas szomszéd nevében Barack Obama amerikai elnök azt ígérte, hogy történelmi segélyakciót indít. Az amerikaiak átvették a port-au-prince-i repülőtér irányítását és több ezer katonával fogják fenntartani a rendet. Azonban még a gazdag és a világ más részein háborúzó Amerikának is érvágás a további katonák kivezénylése. Az Obama-kormányzat igyekszik elkerülni, hogy úgy tűnjön: átvennék az ellenőrzést - és igyekeznek hangsúlyozni, hogy céljuk a kormány és az ENSZ-misszió helyreállítása.

Egy katasztrófamentési célra is kiválóan alkalmas amerikai repülőgép-hordozó várhatóan még pénteken a katasztrófa sújtotta Haiti partjaihoz ér. Az atommeghajtású Carl Vinsonról helikopterekkel szállítják majd a segélyt a szigetország lakosainak - közölte a tengerészgyalogság szóvivője. A Carl Vinsonról naponta 15 ezer hektoliter ivóvizet tudnak szállítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×