eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kártérítés helyett alternatív megoldást ajánlanak sztrájk idején

A közlekedési alkalmazottak sztrájkját Németországban is főleg az utasok sínylik meg - kiváltképpen azok, akik bérlettel közlekednek. Pedig a közlekedési vállalatok igyekeznek alternatív megoldást kínálni, ha tiltakozásképpen leáll a busz, a villamos vagy a metróforgalom.

A müncheni közlekedési vállalat szóvivője elmondta, hogy sztrájk idején azért nem bénul teljesen meg a városi közforgalom, mert a vállalat megpróbálja magán autóbusz társaságok bevonásával áthidalni a hiányt, és ezekre a járatokra is érvényesek a menetjegyek és a bérletek.

Utalt arra is, hogy a szakszervezetek eddig ügyeltek arra, hogy egyazon időben legfeljebb csak a városi busz és villamos közlekedést bénítsák meg, a metróforgalom ne akadjon el, így a bérlettel rendelkezők számára kínálkozik alternatív megoldás.

A müncheni cég - a többi német város és település közlekedési vállalatához hasonlóan - sztrájk esetén nem fizet kártérítést a bérlettulajdonosoknak, és azt sem teszi lehetővé, hogy a munkabeszüntetés időtartamának megfelelően meghosszabbítsák a bérletek érvényességét. A sztrájkot vis majornak tekintik, csakúgy, mint az időjárás okozta forgalmi nehézségeket, amelyek esetében szintén jár anyagi jóvátétel.

Az Európai Unió nemrég hozott döntése értelmében csupán a települések közötti vasúti, továbbá a légi forgalomban tapasztalható hosszabb késések esetén léphetnek fel az utasok kártérítési igénnyel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×